El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

30/03/2007

Isidre Molas: “Per conèixer com són avui les esquerres d’aquest país, cal anar a parar a la revista Endavant

La Fundació Rafael Campalans va presentar el llibre Endavant. Òrgan del Moviment Socialista de Catalunya a la Biblioteca de Catalunya. A l’acte, en què hi van intervenir Isidre Molas, president de la Fundació, i Raimon Obiols, diputat al Parlament europeu, es va insistir en la importància històrica de la revista Endavant i es va remarcar que la seva publicació és una eina fonamental per a contribuir al record de tots aquells que van mantenir la dignitat de tot un poble.

Presentat per la directora de la Biblioteca de Catalunya, Dolors Lamarca, que va elogiar l’edició facsímil de l’Endavant per tractar-se d’una “edició exemplar, veritable raresa bibliogràfica”, l’acte va servir per recordar una època dura, en què l’Endavant va aconseguir sobreviure malgrat tot, a l’exili, del 1945 al 1968. Isidre Molas, que va recordar Joan Soler, gràcies a la donació de qui s’ha pogut conservar aquesta col·lecció, va apuntar les dificultats tècniques per aconseguir aquest resultat final. Molas, a més, va aprofitar la seva intervenció per fer memòria del funcionament del Moviment Socialista de Catalunya a l’exili, molt especialment a França, explicant-ne l’evolució a l’exterior i a l’interior i dels sectors que en formaven part.

El president de la nostra Fundació va explicar que “l’Endavant va ser l’òrgan d’expressió del procés de creació d’un partit socialista i democràtic a l’exili, i després a Catalunya”, i que va tenir com a principals motors Josep Rovira i Josep Pallach, així com Serra i Moret, que contribuïa a cada número amb algun article. L’Endavant, segons Molas, és un element que “serveix per estudiar els temes ideològics de fons, més que no pas de conjuntura, que també”. De fet, va assegurar que “per conèixer com són avui les esquerres d’aquest país, cal anar a parar a la revista Endavant”. Molas va assenyalar que “aquesta reedició facilita l’estudi i contribueix a la memòria de tots aquells que amb la seva actitud van mantenir la pròpia dignitat i la de tot un poble”, i va concloure que “el socialisme d’avui pot definir-se amb l’expressió que Serra i Moret va utilitzar l’any 1923 de ’Som socialistes i catalanistes per les mateixes raons’, i és que creiem en la llibertat i en la justícia social. Som gent, en definitiva, socialista”.

Raimon Obiols, per la seva banda, va congratular-se per aquesta edició facsímil de l’Endavant, exemple, segons ell, de “serietat, tenacitat, modèstia i, sobretot, confiança en els ideals socialistes i en el poble de Catalunya”. Obiols va apuntar que l’Endavant reflexa una trajectòria “extraordinàriament fecunda, que ha incidit de manera importantíssima en la trajectòria d’aquest país”, i que “és model de modernitat –per la forma i pel contingut -, de feina ben feta - malgrat les dificultats tècniques -, i de mirall d’una història dramàtica de divergències dins el partit, per la lectura crítica de la Guerra Civil i les possibles aliances en la darrera etapa del franquisme”.

El diputat al Parlament europeu va concloure que “tot i que la situació actual és totalment diferent a la de llavors (l’adversari llavors era l’avantguardisme doctrinari i el d’ara és la desconfiança en la política com a instrument de mediació), hi ha un fil conductor ideològic, i sobretot humà, que marca el camí del que han estat i són els socialistes catalans”.

Imatge de la Sala Llevant
Imatge de l’Endavant

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS