El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

02/04/2011

Les dones i els poders locals

El grup de treball "Dona i Política" de la Fundació Rafael Campalans va celebrar el passat dia 2 d'abril una nova sessió del "Fem dissabte", per aprofundir en el binomi poder local i dona, tenint en compte que els ajuntaments tenen un paper clau en la prestació de serveis, per la seva proximitat amb els ciutadans, com va assenyalar durant la presentació M. Dolors Renau, coordinadora del grup de treball.

Jordi Labòria
, portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PM) i diputat delegat de Cooperació al Desenvolupament i d'Assistència Local a la Diputació de Barcelona i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Terrassa, va partir de la seva experiència en el món local al llarg de 32 anys per explicar els canvis que han patit els ens locals, canvis en els objectius, sí, però també en la manera d'actuar, en els valors que ens mouen.

Per a Labòria, "cal reformular els projectes col·lectius per adaptar la realitat municipal a aquestes noves demandes, unes demandes tradicionals, en termes econòmics i de gestió  i provisió de serveis, però també demandes de caire identitari, en una societat amb unes desigualtats cada cop més acusades, i que dificulten la relació municipi-ciutadà". Altres noves demandes són les relacionades amb el món reproductiu: gestió de les llars, els infants, els usos del temps, etcètera. Però no només des dels àmbits clàssics (regidoria de benestar o regidoria igualtat), sinó també des d'altres dimensions, com l'urbanisme, l'economia o la cultura.

Finalment, Labòria va destacar la  necessitat de parlar de les noves demandes associades al risc, en un marc molt més ampli que el de la seguretat en un sentit clàssic, on hi entrarien altres fenòmens, com el de la violència de gènere, la siniestralitat, el canvi climàtic o la salut.

La quarta tinent d'Alcalde d'Innovació i Promoció de Ciutat de l'Ajuntament de Mataró i presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica, i la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, Alícia Romero, va lamentar-se del poc avenç en la mixtura de gènere en els lideratges. L'impacte de la dona en política ha estat el que hauria de ser després de trenta anys de feina feta?, va preguntar-se Romero. Segons la regidora matatorina, les dones continuen sent força invisibles, sobretot per un condicionant clau, com és el de la conciliació, però també a d'altres factors, com la falta de corporativisme i defensa de les pròpies dones entre elles mateixes, o la forçosa obligatorietat de demostrar constantment la seva validesa, davant del relaxament en el judicis vers els homes. Relatiu a la conciliació, Romero va remarcar la "necessitat de canviar la cultura organitzativa i les dinàmiques de treball, si no es vol perdre el potencial que les dones poden aportar a la política".

Finalment, la  Lluïsa Moret, tercera tinent d'Alcalde de l'àrea d'Actuació política, Benestar i Ciutadania  de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, va posar de relleu la presència de les dones a diferents àmbits del govern local, però va alertar d'un gran mancança: la de la presència conscient. Segons Moret, "cal que les dones no només hi siguin, sinó que cal que deixin petjada, exerceixin una veritable acció transformadora". Segons Moret, cal reivindicar i recordar fins a un punt s'ha avançat en qüestió de gènere en els últims deu anys, gràcies a l'impuls legislatiu, que ha donat un marc legal referent respecte la igualtat de gènere que fixa noves fites i objectius. Per a la tinent de Sant Boi, les dones han aportat canvis reals en la política, tant en la forma de ser com amb els continguts de les agendes (la lògica de la transversalitat, el treball en xarxa, nous serveis a la cartera municipal  amb una lògica més global) i ara "cal seguir lluitant per potenciar la presència de les dones i els valors femenins en la política, perquè les regidories específiques de gènere no són suficients.

Per a Moret, la lògica de gènere ha d'estar present a altres àmbits, sempre a partir de tres elements: recursos (humans i econòmics), idees (innovació en clau de gènere) i lideratges.

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS