El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

02/07/2012

La energía después de Fukushima

En motiu de la publicació de Cristina Narbona i Jordi Ortega La energía después de Fukushima, el passat dia 2 es va organitzar un diàleg de Miquel Iceta, president de la Fundació Rafael Campalans, i el filòsof Manuel Cruz amb els autors. 

Aquest llibre veu la llum quan encara es desconeix la magnitud dels efectes de la catàstrofe nuclear de Fukushima, l'11 de març de 2011. Res estrany si es té en compte que encara no podem avaluar les conseqüències de l'accident de Txernòbil (1986). El que va succeir a Fukushima demostra, diuen els autors, que pot succeir quelcom considerat gairebé impossible segons els qui defensen l'energia nuclear: un accident molt greu en un país que es troba dins els més avançats al món des del punt de vista tecnològic i de la seguretat.

Durant l'acte de presentació, Miquel Iceta va destacar que "el llibre ofereix una anàlisi en profunditat que desmunta la tesi oficial a favor de l'energia nuclear i contribueix a que el debat s'estengui a sectors socials no especialitzats". Manuel Cruz va apuntar que "el debat nuclear és sens dubte una qüestió de supervivència, i com a tal, ha d'haver-hi acord entre totes les forces polítiques".

Per la seva banda, Jordi Ortega va alertar de la necessitat de "deixar enrere la cultura del risc, que considera que cal córrer cert perill si es vol avançar en innovació tecnològica". Ortega va defensar que "el debat energètic és sens dubte un debat polític" i va avançar que "el llibre tracta la qüestió des de l'optimisme". Per últim, Cristina Narbona, va recordar que "si des de l'esquerra perseguim la igualtat, tots els ciutadans del planeta tenim dret a una accés equitatiu als béns", i es va lamentar que "el sector de l'energia és on més es fa evident la concentració del poder", i va concloure que el de l'energia "és un debat polític i ètic".  

Sens dubte, amb aquest llibre, els autors volen contribuir d'alguna manera a un debat molt més profund sobre els veritables costos (econòmics i socials) de l'opció nuclear, així com sobre la viabilitat d'un món sense energia d'aquest tipus. 

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS