07/05/2016
Jornada "Qualitat democràtica i reforma dels partits"
La Fundació Rafael Campalans va organitzar el passat 7 de maig una jornada sobre qualitat democràtica i reforma dels partits.
José Montilla, president de la Fundació, va inaugurar la jornada tot recordant que "no hi ha bona salut democràtica sense confrontació d'idees". Per a Montilla, "tot i que la democràcia necessita de l'existència de partits, és evident que han de repensar el seu funcionament, i fer-ho no és fàcil: la diagnosi és clara (crisi de confiança, partits no concebuts com a agens de canvi), plantejar les solucions és el gran repte".
Moderats per Francesc Trillas, professor d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, membre de la Comissió Executiva de la Fundació Rafael Campalans, van intervenir a la primera sessió "Democràcia interna, reformes electorals i selecció":
Marta Romero, politòloga, subdirectora del Laboratorio de la Fundación Alternativas (adjuntem la seva presentació power point)
Francisco Longo, director general adjunt d'ESADE
José Antonio Gómez Yáñez, doctor en Sociologia, professor de la Universitat Carlos III, membre de +Democracia
Joan Rodríguez, doctor en Ciència Política, professor de la Universitat de València, membre de l'Autoritat Electoral de les primàries obertes del PSC Barcelona
Sílvia Paneque, primera tinenta d'alcalde a Girona, portaveu dels socialistes gironins, impulsora de l'experiència de primàries de llistes obertes del PSC Girona
La segona sessió "Modernització organitzativa i qualitat democràtica", moderada per Esther Niubó, diputada del PSC al Parlament de Catalunya i directora de la Fundació Rafael Campalans, va comptar amb una intervenció inicial de Meritxell Batet, precandidata del PSC a les eleccions generals, secretària d’Estudis i Programes del PSOE. Batet va defensar que "la prioritat d'un partit ha de ser la de transformar la realitat i generar millores per a la ciutadania".
Essent conscient que "la crisi política i institucional actual està íntimament relacionada amb la crisi econòmica i social dels darrers anys, la secretària d’Estudis i Programes del PSOE considera que "el descontentament amb la democràcia i la seva qualitat venen de lluny". Així, "la democràcia ha guanyat la batalla de la seva expansió gairebé arreu, però té encara mancances en el seu aprofundiment". "Malauradament, la nostra política té més problemes d'impotència que de prepotència", va sentenciar.
Van intervenir també en aquesta segona sessió:
Manuel Villoria, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Rey Juan Carlos, membre del comitè executiu de Transparencia Internacional
Quim Brugué, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona
Oriol Bartomeus, politòleg, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona
A la cloenda de la jornada, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va situar la crisi de la socialdemocràcia a nivell europeu com el principal repte a superar per part de l'esquerra. "Cal tenir clars els valors i ser coherents amb aquests valors, per se capaços de traslladar-los als ciutadans, perquè se sentin reflectits en els partits, fins i tot també aquelles persones que no en són votants".
Iceta va reivindicar la tasca pedagògica de les formacions polítiques, tot assegurant que "si bé es pot ser molt més sever amb el judici dels grans lideratges i aparells, a nivell micro hi ha una tasca local de la política que cal reivindicar", de manera que "els valors que es projecten políticament han de poder-se identificar en el funcionament de les organitzacions". Unes organitzacions, va recordar que "sense projecte polític no poden sobreviure".
(La Fundació està treballant un resum exhaustiu de cadascuna de les intervencions dels ponents, que us oferirem en breu)
Programa de la jornada |
Guió de temes a tractar |
Presentació de Marta Romero |
Arxiu històric
del socialisme
català
'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació
Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes
Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres
Fundació Europea d'Estudis Progressistes |
||
Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]
T +34 933 195 412