18/03/2012
On és la sortida a la crisi?
Segons el catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, Vicenç Navarro, la sortida a la crisi es troba girant a l'esquerra, és a dir, aplicant polítiques més expansionistes de les que s'han estat aplicant ara per ara al conjunt dels països de la UE. Proper als joves del moviment 15-M, Navarro ha publicat juntament amb Juan Torres López i Alberto Garzón el llibre Hay alternativas.
Després d'analitzar exhaustivament les causes de la crisi a la primera meitat del llibre, els autors analitzen els posteriors esforços que s'han fet per posar-hi remei. Segons els autors, s'ha permès que l'economia financera arruïni països sencers apostant especulativament contra el seu deute sobirà; s'han fet alguns canvis de façana als paradisos fiscals i s'han modificat les normes que regulen les exigències de capital dels bancs en els anomenats Acords de Basilea però de forma insuficient.
Alguns dels punts que proposen els autors per aturar la crisi:
1) Sotmetre les finances a la legalitat i principis de comportament semblants als que habitualment s'exigeixen a la resta de les persones i empreses: responsabilitat, transparència, simetria i veracitat.
2) Acabar amb el "casino financer" en què s'ha convertit el capitalisme, ja que hi ha cada dia més recursos circulant (actualment 4 bilions de dòlars diaris només en els mercats de divises) que no aporten riquesa material però sí beneficis bancaris als especuladors.
3) Posar fi al terrorisme financer amb el control dels moviments de capital per evitar que el seu volatilitat desmesurada quan només persegueixen finalitats especulatives, amb l'establiment d'impostos i taxes internacionals sobre els moviments especulatius per desincentivar-los i amb la prohibició de l'ús com a instrument especulatiu dels anomenats derivats d'incompliment creditici qualificats pel financer Warren Buffet com "armes financeres de destrucció massiva".
Per descarregar el llibre complet podeu fer-ho clicant aquí.
Per altra banda, en una entrevista concedida al Social Europe Journal, Navarro proposa que Espanya adopti les mateixes polítiques fiscals de Suècia per tal d'invertir els enormes dèficits en nfraestructura social facilitant, entre d'altres coses, la integració de la dona al mercat de treball. Així, l'estat recaptaria 200.000 milions d'euros més del que recapta avui dia. Amb aquests recursos, l'Estat podria crear 5 milions de llocs de treball, que és el número de persones que estan desocupades a Espanya actualment.
Per altra banda, assegura Navarro que si l'estat del benestar -que es troba poc desenvolupat- tingués un adult de cada quatre treballant als serveis de l'Estat del benestar, com a Suècia, Espanya crearia els llocs de treball suficients per eliminar la desocupació. Això, afirma, podria fer-se amb la voluntat política necessària però s'haurien de superar els obstacles de la polarització ideològica.
Cliqueu aquí per accedir a l'article.
Autora: Natalia Gimeno
28/04
"Lleialtat federal i resolució de problemes" per Francesc Esteva
12/04
"Borrell i el naixement de l’Europa geopolítica" per Javi López
02/04
"Israel/Palestina y nosotros: mirar de frente a la realidad de un Estado (o Tony Judt tenía razón)" per Francesc Trillas
20/02
“El ‘Green Deal’ industrial: la oportunidad de una reindustrialización inteligente y sostenible” per Pau Solanilla
19/10
Crisis to Opportunity
19/10
El Consell Europeu rebaixa les expectatives i endarrereix la recapitalització directa dels bancs fins passades les eleccions alemanyes de 2013
30/09
El Partit Socialista Europeu dóna el tret de sortida a les eleccions al Parlament Europeu de 2014
17/09
Debat sobre l’estat de la Unió Europea 2012: cap a la Unió Política
14/09
Holanda elegeix un govern europeista més exigent amb els països “rescatats” per afrontar la crisi
12/09
Holanda vota avui en un context marcat per la crisi, l’austeritat pressupostària i el “rescat” dels països del Sud de la Zona Euro
10/09
Procés de reconfiguració política al Quebec
01/09
L’esquerra euroescèptica apunta com a favorita de les properes eleccions legislatives a Holanda
04/06
Irlanda ha dit "sí" al Pacte d'Estabilitat Pressupostària de la Unió Europea
03/06
Després de la tempesta. El sistema polític italià després de les eleccions municipals
29/05
Irlanda anirà a les urnes el 31 de maig per votar en referèndum el Tractat d'Estabilitat
21/05
El nou govern de François Hollande
Arxiu històric
del socialisme
català
'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació
Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes
Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres
Fundació Europea d'Estudis Progressistes |
||
Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]
T +34 933 195 412