El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/09/2014

Què li deu "Podemos" al nom de "podemos"?

Després de tres cursos de rodatge, el Taller de Política i el seu Club de Lectura, organitzats per Jaume Bellmunt, patró de la Fundació, i Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació, han tornat a posar-se en marxa, aquest cop amb una aproximació a la relació entre llenguatge i política, a partir d'una anàlisi de Gutiérrez Rubí sobre el fenomen Podemos.

Gutiérrez-Rubí va traçar un recorregut cronològic per trobar l'origen de la paraula "podemos", que ell situa, de fet, en la TINA (There Is No Alternative) de Margaret Thatcher als anys vuitanta. Per a Gutiérrez-Rubí, el "podemos" sorgeix en gran part, de la contraposició al "no hi ha alternativa" neoliberal, reivindicant el "sí se puede", el "juntos podemos", l'enfrontament al determinisme, a la lluita dels de sota contra els de dalt, que es visibilitza sobretot amb el moviment 15-M (2011).

Va ser llavors, assegura Gutiérrez-Rubí, que aquests moviments comencen a reivindicar la seva força, volent evidenciar que els partits han perdut el privilegi exclusiu de l'acció política, que és possible organitzar-se sense ells, que és possible comunicar-se sense intermediació mediàtica.

Una eclosió de protesta que, va remarcar, venia d'una creixent desafecció política: "feia temps que hi havia indicis de l'augment de la desafecció i d'un terreny del tot favorable al sorgiment del moviment dels indignats". Tres de cada quatre ciutadans (74%), va afegir, consideren que el Congrés dels Diputats no representa la majoria dels espanyols, i un percentatge fins i tot superior (80%) no se sent personalment representat. "Gran part de l'èxit electoral de Podemos, sens dubte, radica en la seva capacitat per construir un nou missatge polític basat en un llenguatge directe, de fàcil comprensió i amb el que la ciutadania es por identificar", va assenyalar.

La presentació de Gutiérrez Rubí va servir per obrir un intens debat amb els assistents, que va girar sobretot al voltant de la comunicació política de Podemos, els seus electors, i les contradiccions d'aquesta nova formació política.

Us convidem a consultar la presentació d'Antoni Gutiérrez-Rubí aquí.

Adjuntem, a més, un dossier elaborat pels responsables del Taller de Política amb 32 articles publicats en els darrers quatre mesos (a Politikon, Agenda Pública, Piedras de Paper, Cercle Gerrymandering, Café Steiner, Micropolítica,...). Us el recomanem.

 

PDF

Dossier d'articles sobre "Podemos"

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS