El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

31/10/2012

Presentació de "La crisis de la socialdemocracia: ¿qué crisis?", d'Ignacio Urquizu

La Fundació Rafael Campalans va organitzar el passat 31 d'octubre la presentació del llibre "La crisis de la socialdemocracia: ¿qué crisis?", d'Ignacio Urquizu, doctor en Sociologia i professor de la Universitat Complutense de Madrid.

L'acte, introduït pel president de la Fundació, Miquel Iceta, va comptar amb la presentació del periodista Antonio Franco, que va titllar el llibre de "valent i particular, alhora que esperançador i necessari". Franco va apuntar que un dels eixos principals del llibre és la tesi que "la socialdemocràcia no està en crisi; el que sí ho està és la democràcia". Al llibre, va explicar Antonio Franco, s'analitzen els programes electorals dels partits d'esquerres a l'Europa dels darrers setanta anys. Un cop analitzats, l'autor conclou que, "tot i el fracàs de la socialdemocràcia en la regulació econòmica, i tot i el pessimisme imperant, els partits socialistes tenen encara un full de ruta clar a desenvolupar, amb reptes, objectius i propostes concretes".  

Ignacio Urquizu
, habitual de les publicacions de la Fundación Alternativas, col·laborador d'El País i la Cadena SER, va alertar dels dos principals desafiaments de la socialdemocràcia avui: la democràcia i les desigualtats. Urquizu va recordar que "l'esquerra, la socialdemocràcia necessita del poder polític, de la democràcia, per poder canviar les coses; la dreta, en canvi, no necessita de la democràcia per accedir al poder". A més, va afegir, les enquestes demostren que "els ciutadans més insatisfets amb la democràcia són els progressistes, perquè no se senten ben representats", tot recordant, a més, que "no per votar més s'és més democràtic".  

El repte de combatre les desigualtats passa, segons el doctor en Sociologia, passa per "veure en què ens gastem els diners i qui se'n beneficia". Segons ell, "fins als anys 80 es va aconseguir reduir les desigualtats, però a partir de llavors van anar creixent aquestes desigualtats". Per a Urquizu "el manteniment de l'Estat del Benestar és un dels reptes més seriosos que té l'esquerra" i, per aconseguir-ho, cal veure bé qui es beneficia de la redistribució de la riquesa que es fa des del sector públic, perquè, va concloure Urquizu "no sempre aquesta redistribució arriba als més pobres, sinó més aviat a la classe mitjana-mitjana alta". 

Si voleu més informació del llibre i l'autor, cliqueu aquí.

Accediu aquí a la introducció del llibre, que va publicar eldiario.es


 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS