El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

24/02/2008

Alemanya gira a l’esquerra

En començar l’any, l’SPD no havia aconseguit aixecar el cap en termes demoscòpics, amb una intenció de vot per sota del 30% en l’àmbit federal, uns 10 punts de diferència amb la CDU/CSU. Però els resultats de les eleccions celebrades a finals de gener sobretot al länder de Hesse, on es troba la capital financera d’Alemanya i alhora uns dels centres culturals de primer ordre, Frankfurt, han aconseguit donar la volta a la política alemanya.

Pràcticament tots els analistes coincideixen en que s’estan acumulant els indicis d’un canvi de tendència: s’acaben els bons temps per la CDU mentre l’SPD recupera la força. Els articles What Worries Germany? publicat a la revista nord-americana Time, i Hessen lesson, publicat a The Economist, analitzen les conseqüències dels resultats d’aquestes eleccions. I és que aquest any 2008 la política alemanya està marcada per quatre cites electorals importants als länders de Hesse, Baixa Saxònia, Hamburg i Baviera, que serviran de pedra de toc per calibrar la correlació de forces entre els socis de la gran coalició.

En la seva particular “batalla” per recuperar el perfil de partit d’esquerres que defensa la justícia social i els més dèbils de la societat, la candidata de l’SPD a Hesse, Andrea Ypsilanti, va decidir rescatar l’aspiració socialdemòcrata al salari mínim interprofessional, inexistent a Alemanya, i les reformes en l’educació. Malgrat no haver guanyat les eleccions per 0,1 punts, el retrocés espectacular de la governant CDU a Hesse ha estat interpretat gairebé unànimement com un gir d’Alemanya a l’esquerra. El triomf de la candidata de l’SPD, de l’ala esquerra del partit i enemiga del programa de retallades socials de l’Agenda 2010 del Govern de Schoreder, indica als socialdemòcrates que amb els temes clàssics del partit com la justícia social i l’atenció a l’educació es poden guanyar les eleccions i, alhora reduir les possibilitats dels seus competidors del partit Die Linke.

En aquest mateix sentit, el passat 11 de gener, el premi Nobel de literatura i “figura moral” d’Alemanya, Günter Grass, va pronunciar un discurs davant el grup parlamentari de l’SPD. El diari francès Le Monde va traduir i publicar una versió reduïda d’aquest interessant Conseil aux Socialistes en la que Grass dóna la seva visió sobre el socialisme i el rol que hauria d’assumir, segons ell, per tal de donar respostes als reptes del segle XXI. Ara que, pressionat per la creació del nou partit Die Linke, l’SPD ha recuperat els seus fonaments d’esquerra, l’escriptor alemany saluda la voluntat expressa del partit, manifestada al Congrés d’Hamburg, d’inscriure’s en la via del socialisme democràtic, restablint aquest concepte que havia estat usurpat per el PDS primer i pel partit de Lafonatine després. El socialisme democràtic es caracteritza, segons ell, per la recerca permanent d’una alternativa a la “potència hegemònica” del capital en pro d’una societat lliure, justa i solidària. Així, per tal de recuperar la credibilitat del sistema democràtic i de les institucions, considera que la justícia social només es pot dur a terme a partir de la fidelitat a la Constitució.

També Detlev Albers, redactor en cap de la revista Social Europe (www.social-europe.eu), ha publicat un comentari sobre el nou programa alemany, titulat A Left Wing Godesberg, en el que saluda l’afirmació orgullosa de la capacitat del socialisme democràtic per a fer front als objectius del segle XXI, en contraposició al document Schröder-Blair de 1999 i altres temptatives orientades “a fer desaparèixer objectius programàtics centrals, com el ‘socialisme democràtic’ i la ‘democràcia econòmica’, presentant-los primer com a conceptes antiquats i després com a obsolets”.

Al marge de la progressió de l’SPD a Hesse i la davallada electoral de la CDU en aquest länder, la sensació d’aquestes eleccions, i també la més recent a Hamburg, ha estat la entrada del partit Die Linke en els parlaments regionals de la part occidental del país. Es modifica així el panorama polític a Alemanya, tal com senyala l’editorial del diari Le Monde, L’Allemagne à cinq. A partir d’ara, la formació de governs resultarà més difícil i s’haurà de recórrer a tripartits i altres combinacions inèdites en aquell país. Lafontaine ja s’ha mostrat disposat a formar una coalició amb l’SPD a partir d’un acord programàtic, però en el sí de l’SPD aquesta possibilitat genera encara una gran polèmica.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS