El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

15/04/2011

Maternitat i paternitat: polítiques de conciliació

La Fundació Rafael Campalans, en el marc de la nostra col·laboració amb la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS) -de la qual som membres-, va organitzar el passat divendres, 15 d'abril, una jornada de reflexió sobre polítiques de conciliació. Amb aquest acte, la Fundació ha volgut abordar la problemàtica de conciliar la maternitat i la paternitat amb la vida laboral des de diferents punts de vista, atenent als diversos efectes que es produeixen en l'economia i la societat, intentant, a través de l'anàlisi, la possibilitat de fer-la possible des de l'àmbit públic i privat.

Després de les intervencions inaugurals de Mª Dolors Renau, coordinadora del grup de treball "Dona i política" de la Fundació, i de Rocio Martínez-Sampere, diputada del Grup Socialista al Parlament de Catalunya, que van coincidir en assenyalar la necessitat que la dona guanyi pes en l'esfera pública i en cedeixi en l'esfera domèstica", Zita Gurmai, presidenta de les Dones Socialistes al Parlament Europeu i vice-presidenta de la FEPS, va reiterar el compromís dels socialistes "per una Europa pròspera, amb polítiques de conciliació fortes, prenent com a punt de partida campanyes comunicatives potents".

La jornada va dividir-se en tres taules. La primera, "Conciliació i productivitat. Polítiques d'empresa i casos d'èxit", buscava analitzar l'impacte de les polítiques de conciliació i de la maternitat a l'empresa, les possibilitat de conciliació dins l'empresa privada contemplant noves opcions que no perjudiquin a la productivitat i facilitin la conciliació i la valoració de l'impacte de la maternitat i la paternitat en la productivitat, la motivació i la competitivitat en el treball. És la maternitat un problema per a la promoció laboral? Per respondre a aquestes qüestions es va comptar amb les ponències d'Eva Granados, diputada del PSC al Parlament de Catalunya; Marc Grau,  investigador  al Centre Internacional de Treball i Família de l' IESE Business School, i Isabella Lenarduzzi, directora de JUMP "Empowering Women, Advancing the Economy".

La segona taula, que duia per títol "Polítiques públiques europees en matèria de conciliació i usos del temps" va contraposar els diferents models de polítiques d'usos del temps (del nòrdic al mediterrani, passant pel continental i l'anglosaxó), fent una acurada aproximació a les polítiques de noves organitzacions del temps de treball a l'àmbit català. En aquesta taula vam comptar amb les intervencions de Sara Berbel, directora de la Xarxa d'Inserció Sociolaboral a Barcelona Activa i ex directora general d'Igualtat d'Oportunitats al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya; el professor de Sociologia de la UPF, Gosta Esping-Andersen; i Kati Hellwagner, representant de la Internacional Socialista de Dines al Comitè de les ONG de la Comissió de les Nacions Unides sobre la Condició de la Dona.

La tercera i última taula de la jornada, "L'impacte de les polítiques de conciliació en la maternitat", va analitzar els canvis i tendències demogràfiques a Europa i va estudiar la relació entre la taxa de fecunditat i les polítiques de conciliació. Va resultar molt il·lustratiu l'estudi de la sociòloga i ponent Daniela Bellani, "Las políticas de conciliación en España y sus efectos: un análisis de las desigualdades de género en el trabajo del hogar y el empleo", publicat el 2010 per la Fundación Alternativas. També van intervenir en aquesta taula Alexandra Jachanova, vice-presiednta de l'European Women's Lobby, i Lesia Radelicki, assessora política en temes d'Immigració, gènere i diversitat al Partit Socialista Europeu.

La jornada la van cloure Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans, i Judit Tanczos, assessora política de la FEPS.

(Fotografies: Jordi Play)

 

PDF

Las políticas de conciliación en España y sus efectos: un análisis de las desigualdades de género en el trabajo del hogar y el empleo

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS