El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

10/06/2011

Les revoltes de Tunísia i Egipte: una nova oportunitat per a la democràcia al món àrab?

La Fundació Rafael Campalans, juntament amb la Fundació Friedrich Ebert, va organitzar la setmana passada per segon any consecutiu un fòrum de fundacions i organitzacions socialistes i progressistes de l'espai euromediterrani.

En la sessió oberta al públic, celebrada el dia 9 de juny, es van analitzar els canvis polítics esdevinguts a Tunísia i Egipte de la mà de representants polítics progressistes d'aquests dos països.

L'acte va ser presentat per Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans, i Lothar Witter, director de la Fundació Friedrich Ebert a Espanya, que van recordar el suport de totes dues fundacions als processos democratitzadors del món àrab.

Emad Gad
, cap de la Unitat de Relacions Internacionals del Centre pels Estudis Polítics i Estratègics de la Fundació Al-Ahram d'El Caire (Egipte), va ser el primer en intervenir, tot reclamant "un consens polític a nivell nacional a Egipte i una reforma de l'economia egípcia". Gad va admetre que "la situació actual a Egipte és complicada, però sóc optimista, i esperem que Europa ens doni suport".

L'egipci Georges Sarwat Fahmi, doctor i investigador de l'Institut Universitari Europeu de Florència, va centrar-se en analitzar el paper dels actors religiosos en la democratització, tot definint quins eren els principals reptes de la transició, que passen, entre d'altres per decidir si abans ha d'haver-hi eleccions o prèviament s'ha d'elaborar una Constitució. Sigui com sigui, segons  Sarwat Fahmi "Egipte ha de trobar el seu propi model de transició democràtica, i no forçosament copiar-ne un, essent el seu principal repte fer front al que queda de l'antic règim".

Mahmoud Ben Romdhane
, secretari general adjunt del Moviment Ettajdid (Tunísia), va admetre que "la transició democràtica serà difícil, perquè hi ha dues legitimitats en competició, un combat d'idees fort, amb els islamistes per una banda, i els demòcrates per l'altra, aquests últims amb alternatives polítiques, econòmiques i socials potents, més enllà del tema identitari, en què són forts els islamistes".

En darrer lloc va intervenir Saida Garrach, secretària general de l'Associació Tunisiana de Dones Democràtiques, que va remarcar la necessitat de "tenir en compte la gran pluralitat de la societat tunisiana, fugint de la simplificació", sent conscients de la "importància d'un sistema electoral que garanteixi la representativitat, que asseguri la paritat amb alternança.

Divendres, dia 10 de juny, va celebrar-se la jornada a porta tancada, amb les següents taules i ponents:

La situació política dels Països del Sud i Est de la Mediterrània després de les revoltes de Tunísia i Egipte

Abdelkader Azriae
, representant del Fòrum Marroquí de les Alternatives del Sud (FMAS) i del Fòrum Social, i ex diputat (Marroc)

Mohammad Darawshe
, co-director executiu de l'Abraham Fund Initiatives (Israel)

Les repercussions socioeconòmiques de les revoltes a la regió

Roby Nathanson
, fundador i director general del Macro Center for Political Economics (Israel)

Cap a una democràcia àrab? La resposta europea

Albert Aixalà
, director de la Fundació Rafael Campalans (Espanya)

Jordi Pedret
, diputat per Barcelona al Congrés dels Diputats i membre de l'Assemblea Parlamentària de la Unió per la Mediterrània (Espanya)

(Fotos: Jordi Play)

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS