El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

08/07/2016

La crisi dels refugiats: el gran fracàs del projecte europeu?

La Fundació Rafael Campalans, en col·laboració amb la Fundació Friedrich Ebert, va organitzar el passat 8 de juliol la setena edició del Fòrum Euromed, que enguany va reflexionar i debatre en profunditat entorn a la crisi de refugiats i el paper de la Unió Europea. 

La jornada, que va dur per títol "La crisi dels refugiats: el gran fracàs del projecte europeu?" va ser inaugurada per la directora de la Fundació, Esther Niubó, i Maria Pallarés, coordinadora de programes de la Friedrich Ebert Stiftung a Espanya, i amb la conferència inaugural del director general de la Fundación Alternativas, Carlos Carnero, que va destacar que "Europa necessita dels refugiats per poder romandre en el seus valors fundacionals", una Europa a la que, malgrat  "se li han de reconèixer molts avenços, tot i que de vegades no en som conscients".

Carme Colomina, periodista del diari Ara i investigadora associada del CIDOB, va obrir la primera sessió de la jornada, "Visió genera: situació política i marc legal", tot remarcant que "la dels refugiats evidencia una triple crisi de la Unió Europea: una crisi de valors, una crisi de lideratge i una crisi d'estratègia". Colomina va recordar que "és la primera gran crisi a Europa que no compta amb un lideratge clar a la UE", cosa que "accelera el seu procés d'erosió", i va alertar que "no hi pot haver una solució a aquesta crisi sense una visió comuna: hem perdut el discurs".    

Per la seva banda, Sergio Maydeu, analista i consultor de conflictes armats, prospectiva, violència i desenvolupament, va centrar la seva intervenció a recordar els conflictes al món, processos de pau i crisis humanitàries obertes per donar una visió general a la crisi de refugiats i va lamentar que "actualment Nacions Unides ha elevat a 5 la xifra de crisis humanitàries al món de nivell 3 (el màxim possible): Iraq, Siria, Sudán del Sur, República Centroafricana i Yemen". Una situació, va concloure, que deixa clar que "malauradament, les xifres de desplaçats i refugiats seguiran pujant en els propers mesos".   

Saray Espejo, directora d'Afers Europeus de la consultora In Strategies, va reiterar que "no és una crisi de refugiats a la Unió Europea només, però sí una crisi europea d'inacció política i de valors". Espejo va desplegar els principals punts del marc legal sobre immigració i asil a la Unió Europea, i va lamentar que "des de l'11 S la immigració és utilitzada políticament com un risc" quan, va apuntar, "la gran majoria de refugiats i exilats que arriben a la UE acaben treballant i no són cap càrrega".

L'eurodiputat socialista Javi López va cloure aquesta primera sessió tot explicant que "el desgast dels mecanismes comunitaris de treball ens han dut al bloqueig actual" i sentenciant que "aquesta crisi ha evidenciat la incapacitat de la Unió Europea per trobar el seu rol en l'ordre mundial del segle XXI".  

La segona sessió de la jornada, moderada per Jordi Pedret, dedicada a escoltar experiències sobre el terreny, va comptar amb David del Campo, director de Cooperació Internacional i acció humanitària de Save the Children, que va apuntar que "aquesta crisi de refugiats és principalment una crisi d'infància: la meitat dels que fugen són nens". En aquesta línia, va afegir que "l'acord amb Turquia és una patada a la Convenció Internacional del drets de la infància, perquè suspèn l'interès superior del menor: per això, des de Save the Children el qualifiquem com a il·legal". Tot i ser mol crític en com s'han fet les coses fins ara, del Campo va concloure que Europa continua sent l'única i millor oportunitat q tenim per canviar les coses".  

Tot seguit vam comptar amb les intervencions de representants de tres països implicats de ple en aquesta crisi: Alexandra Voudouri, periodista grega, especialitzada en relacions internacionals, Ali Gitmez, director de l'Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (Turquia) i el frapant testimoni de la síria Nisrin Habib, responsable de projectes de l'associació Sawa for Development and Aid (Líban), que va posar sobre la taula, i de primera mà, la manca d'esperança dels siriants en què la comunitat internacional pugui ajudar la població siriana. Un país, Síria, va recordar en què "tots i cadascun dels seus racons és totalment insegur. Tots".

 

PDF

Programa de la jornada

 

PDF

Presentació de Saray Espejo, directora d'Afers Europeus d'In Strategies

 

PDF

Dades oficials d'arribades a Grècia l'any 2015 (per Alexandra Voudouri)

 

PDF

Mapa sobre els punts d'emergència a Grècia (per Alexandra Voudouri)

 

PDF

Dades oficials d'arribades a Grècia l'any 2016 (per Alexandra Voudouri)

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS