El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

22/05/2013

Jornada per una Europa pròspera i progressista a Leipzig, amb motiu del 150è aniversari de l’SPD

Dimecres 22 de maig, la Fundació Rafael Campalans va participar al seminari organitzat per la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS), conjuntament amb la Fundació Friedrich Ebert Stiftung, la Fundació Jean-Jaurès i la Fondazione Italianieuropei que es va celebrar a Leipzig, coincidint amb el 150è aniversari de l'SPD.

El seminari, que portà per títol "A common progressive vision: For a prosperous and progressive Europe" va tractar de la viabilitat de l'Estat del benestar en el context de crisi i de com garantir la igualtat i l'eficiència  econòmica. En concret, la jornada va ser inaugurada pel secretari general del FEPS, Ernst Stetter, i el director de la Friedrich Ebert Stiftung alemanya, Roland Schmidt, i va comptar amb la ponència inaugural de Howard Dean, ex governador de Vermont, candidat a la presidència dels Estats Units, i membre directiu del National Democratic Institute (NDI) dels Estats Units. A més, s'hi van sentir les contribucions de representants de diverses fundacions i universitats progressistes europees com Olaf Cramme, director del Policy Network; Gérard Fuchs, director de del departament Internacional de la Jean-Jaurès; Klaus Busch, professor a la universitat de Osnabrück i col·laborador de la Friedrich Ebert Stiftung; Sina Frank, responsable de la Confederació Alemanya de Sindicats (DGB); o Valérie Rabault, diputada socialista francesa, que van intervenir en els diferents debats, entre les quals les de la directora de la Fundació Rafael Campalans, Esther Niubó, que va participar com a ponent a la taula dedicada a l´Europa Social. En general, en el debat es va poder constatar la prioritat concedida pels representants de les economies perifèriques en la generació d'ocupació i, en aquest sentit, es van plantejar nombroses propostes interessants, com un Pla Marshall per Europa, l'adopció dels eurobons, una major coordinació europea en termes de política salarial, l'establiment d'un salari mínim europeu, una europeïtzació de la política fiscal (transferència d'aquesta política a la UE), etc. La cloenda va anar a càrrec del president de la FEPS i ex primer ministre italià, Massimo D'Alema, que va fer una forta defensa d'una Europa diferent, basada en els valors del progrés i de la solidaritat. Podeu consultar el programa i el conjunt dels ponents convidats, aquí.    

A continuació, en un acte de caire més polític, es va constituir l'Aliança Progressista de partits socialdemòcrates, socialistes, laboristes i progressistes de tot el món, amb l'objectiu de reforçar la cooperació internacional entre forces de progrés per sumar suports i eficàcia en la lluita contra la crisi financera, energètica, social, econòmica i ambiental, i plantejar propostes compartides sobre la base dels valors de la llibertat, la justícia i la solidaritat. Aquesta plataforma no pretén ser una alternativa a la Internacional Socialista (IS), però sí establir enllaços amb formacions i plataformes progressistes fora de l'àmbit de la IS en la recerca dels mateixos objectius, i estimular reformes en l'àmbit de la cooperació progressista internacional. Podeu llegir la seva declaració fundacional, en el pdf adjunt.      

Finalment, al vespre es va celebrar una recepció amb motiu del 150è aniversari de l´SPD, un partit cabdal en la organització política de la classe obrera alemanya i europea, que ha contribuït històricament de manera molt activa a la lluita per la jornada de 8 hores, per la igualtat de gèneres o per la prohibició del treball infantil. Hi van intervenir com a convidats: Massimo D'Alema; el candidat de l'SPD  a canceller alemany, Peer Steinbrück; el president del Parlament Europeu, Martin Schulz; i l'alcalde de Leipzig, Burkhard Jung.

 

PDF

Declaració fundacional de l'Aliança Progressista

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS