El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/11/2022

Jornada sobre Economia Social

El passat divendres, 18 de novembre, es va portar a terme la Jornada "Economia Social - Bases per a un nou model d'Economia Social a Catalunya" organitzada per la Fundació Rafael Campalans amb la col·laboració del Grup Parlamentari Socialistes- Units per Avançar, al Casal Socialista Joan Reventós.

Podeu tornar a veure la Jornada al Canal YouTube de la Fundació:  https://youtu.be/mWNOX_rcPvs

El president de la Fundació Rafael Campalans, José Montilla, va iniciar la Jornada recordant que "El Govern d'Espanya va ser pioner en la regulació de l'Economia Social, aprovant la Llei 5/2011 del Govern de Zapatero." Igual que el socialistes catalans, que formen part d'una llarga tradició de persones implicades en l'economia social i cooperativa, començant per un dels seus fundadors, Joan Raventós. Montilla a més senyalava, "necessitem que Catalunya disposi d'una estratègia pel desenvolupament d'economia social, amb capital humà." amb la convicció de que "l'eficiència empresarial  i la responsabilitat social són compatibles."

A continuació es va donar pas a un diàleg sobre les bases per a un nou model d'economia social a Catalunya, entre el primer secretari del PSC, Salvador Illa i Íñigo Ucín, president de la Corporación Mondragon, qui explicava el treball que feien  "la intercorporación, sumar para multiplicar, es algo diferenciador para la Corporación Mondragon. Cada cooperativa tiene su estrategia, pero juntos hacemos cosas que nos permiten competir con los grandes."

Illa ens plantejava obertament la qüestió de com la igualtat és un dels factors que presideix els debats en aquesta dècada, no només des de la família socialdemòcrata. "va a ser un aspecto clave reforzar la cohesión de las sociedades, ver como reducimos las desigualdades que han ido incrementando en los últimos tiempos." Concloïa amb aquesta necessitat de fer un esforç des de les institucions, treballar per reforçar la cohesió de la societat i reduir les desigualtats, que s'han incrementat aquests anys, amb la certesa que, "es muy importante la actitud ante situaciones de incertidumbre. (...) Practicar política útil, que sea constructiva, respectuosa y creíble. Y alejarnos del lenguaje de confrontación."  

La primera Taula que tenia per nom "El present de l'economia social", va estar moderada per Ariadna Trillas, cooperativista i periodista d'Alternativas Económicas. La directora de la Cooperativa Obrera de Viviendas, Dolors Camats, iniciava la seva intervenció exposant "la realitat del moviment cooperatiu, són vistos com una alternativa, però a més, son capaços de tenir impacte social, impacte econòmic i de transformar territoris." A més, feia èmfasi en "La col·laboració amb el sector públic és imprescindible, però amb aliances amb l'Economia Social per poder donar respostes."

Carles Fàbregas, Director general de TUSGSAL/ DIREXIS, responia afirmativament a la qüestió de la moderadora sobre si és un sector endogàmic el de l'Economia Social, "fonamental reconèixer aquest sector i el que aporta a la nostra societat, ja que aquestes empreses creen llocs de treball de qualitat, tenen sensibilitat amb el medi ambient i a més, subjectes a la transparència." Fàbregas creia en la necessitat de cercar aliats de l'administració pública que puguin aportar un gran valor.

Per la seva part, Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers, emfatitzava la oportunitat que tenen la gent que treballa en l'Economia Social "de fer les coses d'una manera diferent, és a dir, generant un valor compartit." I Sònia Moragrega, directora general corporativa Fundació Intermedia, encoratjava en les seves paraules "no ens ha de fer por la suma de potencialitats per créixer i per seguir posicionant-nos i ser més competitius." I explicava que "el Fòrum Social Metropolità és un espai on es reclama una col·laboració més estratègica entre el tercer sector i l'administració."

Seguidament, Juan Antonio Pedreño, president de CEPES i de Social Economy Europe va compartir un diàleg amb Julio Martínez, secretari d'Economia Social de la Federació del PSC de Barcelona. Pedreño començava amb "la mayor reivindicación de la Economía Social sería estar presentes en las políticas públicas que se están elaborando". Convençut que aquest model ha de continuar prosperant, "es un modelo empresarial que tiene que seguir creciendo. Todas las actividades se pueden registrar desde una fórmula de Economía Social."

També es va fer esment al Pla d'Acció Europeu per a l'Economia Social, amb referència al nostre país per part del president de CEPES, "España es el único país que introdujo el término Economía social en el Fondo Social Europeo, eso ha permitido que sea el único país que tiene un programa operativo de inclusión social y Economía Social en Europa." Es finalitzava el diàleg amb la idea de posar en relleu la importància de crear un ecosistema favorable a l'economia social a Europa.

L'encarregat de moderar la darrera Taula: Per a un nou model d'economia social, va ser Xavier López, consultor en Aliances i Economia Social, qui va preguntar per els reptes que calia assolir per arribar a consolidar aquest model. Eloi Serrano, director de la Càtedra d'Economia Social Tecnocampus - Universitat Pompeu Fabra, va argumentar que "el principal repte està en pensar que el risc és que l'Economia Social sigui font doctrinal però no capitalitzi aquest canvi. Per això cal un replantejament de les polítiques d'aliances i del paper de les administracions."

"L'Economia Social ha de liderar aquest moment." es reafirmava Laura Peracaula. A més, la codirectora general de la Cooperativa Suara ens explicava que "l'Economia Social té un fet diferenciador, i és que al centre hi ha les persones i no el capital."  "Davant d'uns problemes globals, la solució no pot ser local. Això ens fa pensar més en aspectes cooperatius." tancava Josep Presseguer, director general del Grup Cooperatiu Fruits de Ponent. I parlava de com "l'aprovació de l'Agenda 2030 dels ODS ens dona una oportunitat de visibilitat i de construir fantàstica. No es parla de competitivitat, i si es parla de cooperació."

Es concloïa aquesta interessant i pedagògica Jornada amb Francesc Trillas, secretari d'Economia i Hisenda del PSC, insistint en la necessitat de tenir més Economia Social "aquesta ha d'ocupar un espai molt més important." Trillas exposava que és qüestió de valors. "Els valors de la igualtat i de la democràcia, valors que ens fan sentir-nos a prop de l'Economia Social i el cooperativisme. (...) Els socialistes estem sempre al costat del diàleg i la cooperació. I ens oferim per col·laborar amb sectors que comparteixen valors amb nosaltres."

Podeu consultar l'àlbum de Flickr amb les fotografies de l'event: https://flic.kr/s/aHBqjAghNw

 

PDF

Programa en CATALÀ
Actividad subvencionada por el Ministerio de Cultura y Deporte

Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS