El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

17/03/2010

Enric Juliana: “L’Estat de les autonomies inicia una nova i incerta etapa, i és aquí on el federalisme hi pot jugar un paper important”

La Fundació Rafael Campalans va presentar ahir En construcción, una nova revista sobre la cultura federal i l’Espanya plural. Helena Royes, directora de la revista, va reivindicar la utilitat d’una publicació que "ofereix diferents perspectives d’un mateix projecte: el federalisme, una aposta clara per a la vertebració, i no pas per a la disgregació”. Royes va recordar que "l’ambició federal va més enllà d’una il·lusió de l’esquerra catalana”, i va concloure que “aquest és un projecte de tot un poble, el poble espanyol”.

Per a Juan José Solozábal, catedràtic de Dret Constitucional de la UAM, “aquesta revista testimonia la importància que té Espanya per a Catalunya, la seva visió i la seva estima” i va lamentar que “sovint no s’entén prou bé a Catalunya des de la resta d’Espanya”. Solozábal va elogiar la sensibilitat de molts pensadors i polítics catalans per la pluralitat, d’entre els quals Jordi Solé Tura, “algú que feia una defensa ferma d’uns ideals, d’una imatge molt concreta del que havia de ser Espanya”.

Per la seva banda, el director adjunt de La Vanguardia, Enric Juliana, va voler remarcar que “l’autonomisme a Espanya representa una reverberació del que és el federalisme”. Segons Juliana, “l’Estat autonòmic ha materialitzat no només uns càlculs polítics de la transició, sinó uns anhels de la societat a cadascuna de les autonomies”. Per a Juliana, però, “aquest Estat de les autonomies inicia una nova i incerta etapa, i és aquí on el federalisme hi pot jugar un paper important”. Va concloure, doncs, que Espanya avança cap al federalisme encara que sigui sense federalistes.

Isidre Molas va remarcar que “aquesta revista vol ser un fòrum per aquells que tenen una mateixa idea d’Espanya, que comparteixen una mateixa forma d’entendre la convivència, que reivindiquen la igualtat i el dret a ser diferents” i va recordar que “el federalisme no es pot entendre sense llibertat individual”. Per a Molas, "el federalisme no és només un model ni una forma d’organització de l’Estat, sinó que és un criteri, un criteri ideològic, una forma d’entendre la convivènvia, punt de trobada de la pluralitat".

En construcción busca generar un espai de reflexió i debat sobre l’articulació de l’organització territorial d’Espanya, analitzant diversos punts de vista i apostant pel model federal com a element cohesionador i vertebrador. Els destinataris seran polítics, generadors d’opinió, periodistes i membres del món acadèmic, de fora de Catalunya.

Per veure la notcicia de la presentació a La Vanguardia cliqueu aquí

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS