El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

03/03/2023

Presentació "Peleando a la contra. Historia de Izquierda Socialista 1976-1997"

El passat divendres 3 de març es va realitzar la presentació del llibre de Guillermo León "Peleando a la contra. Historia de Izquierda Socialista 1976-1997" organitzada per la Fundació Rafael Campalans i Esquerra Socialista de Catalunya (ESC), a la seu de la Fundació, al C/Pallars, 191 de Barcelona.

En Josep Maria Sala va donar la benvinguda en nom del patronat de la Fundació Rafel Campalans  a l'acte de presentació  d'aquest llibre que analitza els antecedents i la trajectòria d'Esquerra Socialista, l'únic corrent d'opinió reconeguda al Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), durant el període comprès entre els inicis de la transició a la democràcia i finals de la dècada dels noranta del segle passat.

L'autor del llibre Guillermo León, doctor en Història Contemporània per la UNED, ens va poder explicar sobre el seu llibre l'evolució dels sectors més a l'esquerra del PSOE, que culmina a Catalunya, el 1981 amb la creació d'Esquerra Socialista, amb plantejaments federalistes, llavors molt avançats al seu temps.                                 

La principal aportació de l'autor va ser detallar des de com vivien, sentien, pensaven les bases del PSOE i PSC, entre gent que va ser partícip de la cultura familiar republicana que no havia participat de la lluita antifranquista, altres que fills del maig del 68, arribistes, corrents guerrista no reconeguda i corrent d'IS reconeguda i obstaculitzada. I com es van recolzar durant molts anys en els renovadors per a temes orgànics i en els guerristes per rearmar-se ideològicament. A més d'explicar capítols com la separació del sindicalisme d'UGT o la lluita del no a l'OTAN.

L'acompanyaven a la seva presentació, Carmen Molinero, catedràtica d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, qui relatava com després de la mort de Franco l'organització socialista es va transformar. En menys d'un lustre s'hi van incorporar milers d'afiliats despolititzats amb una cultura política difusa, i com això va provocar resistències a l'organització preexistent. I el cofundador i portaveu històric d'ESC, Antonio Ruiz, qui va oferir una intervenció donant el punt de vista personal de les vivències de l'organització.  


Per altre banda, la presentació també va tenir lloc el dissabte 4 de març a les 17 hores al Centre Cívic de Premià de Mar (Maresme).

Que va comptar amb les intervencions de:

Guillermo León
, doctor en Història Contemporània per la UNED
Carmen Molinero, catedràtica d'Història Moderna i Contemporània de la UAB
Antonio Ruiz, cofundador i portaveu històric d'ESC
Juan F. Vergara, escriptor i cofundador d'ESC
Ma Luz Cánovas, candidata del PSC a l'alcaldia de Premià de Mar
Carles Martí, secretari de Programes del PSC

En aquest segon acte també es va abordar l'atac als interessos de la ciutadania en la modificació de l'art. 135 de la Constitució irreformable, una sola nit d'agost, per pagar els deutes de crèdits estrangers abans de fer pressupostos reduint les despeses i inversions en sanitat, educació, pensions, serveis socials en què l'estat del benestar hauria de tornar l'esforç impositiu que fa la població.

 

PDF

Programa en CASTELLÀ (Barcelona)

 

PDF

Programa en CASTELLÀ (Premià de Mar)

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS