El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

25/11/2013

Seminari "La política industrial europea després de la crisi financera mundial"

La Fundació Rafael Campalans, la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS), i l'Institut Internacional d'Estudis Socials (ISS) han organitzat, els passats 22 i 23 de novembre, el seminari "Més enllà de la regulació financera: la política industrial europea després de la crisi financera mundial" a Barcelona.

Què s'entén avui per política industrial? Quin ha de ser el paper de l'Estat i del mercat en la promoció del desenvolupament de la innovació industrial? Quin és el nexe entre la innovació i el creixement a Europa? Quin tipus de polítiques estructurals són necessàries per estimular la innovació i el desenvolupament tecnològic de les PIME i de les grans empreses?  

Per respondre a totes aquestes preguntes, vam plantejar un seminari articulat entorn a 4 taules, en què van reunir acadèmics, polítics, empresaris i representants sindicals, amb la finalitat de debatre mètodes per superar la crisi industrial que travessa Europa.  

A la inauguració del seminari, Ernst Stetter, secretari general de la FEPS, va subratllar la necessitat d'"establir una forta connexió entre el món financer i el de la  innovació", així com la urgència de "convèncer l'esfera pública de la necessitat d'una millor Europa, però també d'uns estats forts, capaços de jugar un paper clau en el desenvolupament de polítiques industrials"  

La secretària de l'Àrea d'Economia del PSC i diputada al Parlament de Catalunya, Rocío Martínez-Sampere, va lamentar que "durant anys es defensés que la millor política industrial era la que no existia; quan amb la crisi hem vist que en necessitem una de proactiva". Per a Martínez-Sampere, no només és necessària una bona regulació, sinó que "haurem de promoure nous instruments per a dibuixar un nou model social, actualitzat als temps que corren". Per a la diputada socialista, "la millor manera d'afrontar la crisi és plantejar-la com una nova oportunitat".  

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va cloure aquesta taula inaugural tot reivindicant una Europa "que defensi la cohesió social, i en què l'economia es posi al servei de les persones, i no a l'inrevés, com ha passat en els darrers anys", i va afegir que "cal redistribuir per poder créixer millor". Navarro es va reivindicar com un "industrialista convençut", tot defensant que "la promoció dels models industrials són a la base de la millora de l'economia".  

Tot seguit, Antonio González, vicepresident de l'Associació Economistas frente a la crisis, va presentar la revista Queries, que en aquest número se centra, de manera monogràfica, en l'anàlisi del futur industrial a Europa, i va aprofitar per donar la seva visió sobre l'actual política industrial a Espanya i a Europa. Per a González, "hi ha una absoluta falta de coherència entre la política industrial i la política econòmica". De fet, va remarcar González, actualment són "polítiques totalment contradictòries", donat que "les mesures d'austeritat estan destruint la indústria i el seu teixit econìomic". Per al vicepresident d'Economistas frente a la crisis ens cal "una millor política d'innovació, que contribueixi a la competitivitat", i per a això és clau "apostar per la formació i la inversió en capital humà".  

El seminari va organitzar-se entorn a quatre sessions: creixement econòmic i innovació, política industrial i el paper de l'Estat, polítiques europees i nacional per a la recuperació de la crisi, i finançament industrial. En els propers dies, la Fundació us oferirà un resum complet de totes les ponències del seminari, així com del material (articles, presentacions power point) que es van utilitzar.  

De moment, us oferim una galeria d'imatges de totes les sessions del seminari i dels seus participants.  


Fotos: Jordi Play 

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS