El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/06/2009

Construint l’Espanya Federal

La Fundació Rafael Campalans, la Fundació Catalunya Segle XX1, i la Fundació Nous Horitzons van organitzar el passat 2 de juliol una taula rodona per parlar del federalisme, del seu ideari i de les implicacions que tindria per Espanya la seva posada en marxa. L’acte, presentat i moderat per Pere Almeda, coordinador de Gestió de la diversitat de la Fundació Catalunya Segle XXI, va servir per analitzar el federalisme des de totes les seves vessants: des de la ideològica del president del PSC i de la Fundació Campalans, Isidre Molas, a la més infrastructural, del professor titular de Geografia Urbana a la Universitat de València, Josep Vicent Boira.

Ramón Máiz, catedràtic de Ciències polítiques de la Universitat de Santiago de Compostela, va recordar que “l’ideari federal és un pacte, un contracte entre una diversitat, i que no fa més que reforçar l’autogovern, enfortint els Estats membres”. Per a Máiz, “federalisme és sinònim de solidaritat i no pas de balcanització, com molts sectors de la dreta han volgut fer creure”.

El catedràtic de Ciències polítiques de la Universitat de Barcelona i director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, va reivindicar la “necessitat de desenvolupar una lectura de l’Espanya plural republicana i federal”, donat que “una Espanya així implicaria una aposta i una assumpció clares de la diversitat”. Caminal va posar l’èmfasi en els símbols i les llengües com a exemples que “la pluralitat i la diversitat creen unió”.

La lectura de Josep Vicent Boira del federalisme va tocar el terreny pràctic, apostant per “la lògica geogràfica i política de cooperació que comporta un mapa federal”. Per a Boira, és clau “una reflexió seriosa entorn a les infrastructures, plantejant lògiques territorials noves, bàsiques actualment per sortir de la crisi, com les mega-regions de què es parla ara als Estats Units”.

Isidre Molas va insistir en “la conveniència que es parli de federalisme en un moment en què s’ha obert una segona fase de l’Estat de les Autonomies i en què cada cop es fa més evident la necessitat de fer reformes”. Per poder dur a terme aquestes reformes “cal un combat ideològic fort, des dels valors, per impulsar una Espanya realment plural, que ja ho és, i realment assimètrica, que també ho és”.

L’acte va servir per presentar la Declaració Construint l’Espanya Federal, recentment elaborada per un grup promotor vinculat al món acadèmic, i que proposa la reforma de la Constitució espanyola per tal d’adaptar-la a la realitat plural i diversa que conformen les nacions i pobles d’Espanya. Així mateix, s’insta a modernitzar el sistema polític i les institucions de l’Estat espanyol per respondre als reptes, necessitats i aspiracions de la ciutadania.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS