El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

24/11/2007

Gir a l’esquerra de l’SPD alemany

Els socialdemòcrates alemanys estan decidits a canviar de direcció, i volen fer-ho cap a l’esquerra. En el Congrés anual que van celebrar del 26 al 28 d’octubre a la ciutat d’Hamburg, el partit ha fet pinya darrere del seu president, Kurt Beck, reelegit per una àmplia majoria després d’un any i mig en el càrrec. Una reelecció que simbolitza l’aposta per un canvi de rumb.

I és que, en els últims temps, l’abans tot poderós SPD alemany ha anat a la deriva, per darrera a les enquestes, eclipsat per la popularitat de la Canceller Angela Merkel i, per acabar-ho d’enllestir, sumit en tot un seguit de baralles internes. En efecte, la cita d’Hamburg ha estat precedida per una forta polèmica entre els partidaris de l’Agenda 2010 de reformes socials, encapçalats pel fins fa pocs dies vice-canceller i ministre de Treball, Franz Müntefering, i els que apostaven per un clar gir cap a l’esquerra.

Unes setmanes abans del Congrés, el ministre d’Exteriors, Frank Steinmeier, i el d’Hisenda, Peer Steinbrück, més l’antecessor en el càrrec de president de l’SPD, el primer ministre de Brandeburg, Matthias Platzek, van presentar a la seu del partit a Berlín el llibre titulat A l’alçada dels temps. Va cridar l’atenció l’absència de Beck, en un acte que va congregar els primers espases del partit, i el fet que no figurés entre els autors d’un llibre que conté una proposta programàtica basada en continuar la línia traçada pel Govern de Schröder. Per la seva banda, l’esquerra de l’SPD, representada per Andrea Nahles i el diputat Ottmar Schreiner, s’oposa a les propostes del trio Steinbrück – Steinmeier – Platzeck i advoca per corregir les reformes que va introduir el canceller Schröder.

Davant d’aquesta divisió a les files socialdemòcrates, Beck va optar per situar-se al costat de l’esquerra de l’SPD i proposar la primera modificació de la fins ara intocable Agenda 2010: la prolongació del subsidi de desocupació a les persones més grans de 50 anys. Aquesta decisió, recolzada pel partit al Congrés, ja va provocar una confrontació, l’enèsima en poc temps, amb Muntefering. No hi ha dubtes sobre els motius personals de la seva dimissió, però la coincidència amb les seves recents derrotes polítiques ha obert la porta a tota classe d’especulacions.

En tot cas, al Congrés d’Hamburg el partit ha provat de reafirmar la seva identitat assenyalant clarament un gir a l’esquerra, en un intent de tornar a ser atractiu pels electors i frenar la pèrdua de vots en favor del nou partit de l’esquerra d’Oskar Lafontaine. S’ha aprovat el Programa d’Hamburg, el tercer des de la Segona Guerra Mundial, amb l’objectiu de tornar als principis centrals de la socialdemocràcia. El Programa és crític amb el “capitalisme salvatge i sense traves” i conté vàries referències al “socialisme democràtic”, una frase que ha estat molt discutida internament. Però com diu el professor Dieter Dettke en un article de l’American Institute for Contemporary German Studies que analitza els resultats del Congrés, amb el seu nou Programa l’SPD tracta de posicionar-se com el partit millor preparat per a gestionar la globalització.

El Congrés ha suposat un triomf per Kurt Beck, que ha estat reelegit líder del partit per una àmplia majoria. A més, Beck emergeix de la conferència com a candidat del partit per les eleccions federals de 2009, malgrat que romanen alguns dubtes sobre la seva capacitat per derrocar a Merkel. De fet, el nom de Steinmeier surt a totes les enquestes com a un altre possible candidat de l’SPD, sobretot després d’haver assumit la vice-cancelleria que ha deixat vacant Müntefering. Comença, doncs, una llarguíssima precampanya electoral a Alemanya.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS