El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

11/06/2015

El reconeixement de l'Estat Palestí i la solució dels dos Estats: hi ha marge per a l'esperança?

La Fundació Rafael Campalans, juntament amb la Friedrich Ebert Stiftung vam organitzar el passat 11 de juny la sisena edició del Fòrum Polític Progressista Euromediterrani (Euromed), aquest cop centrat en analitzar l'estat i les expectatives de superació del concflicte entre Israel i Palestina en l'actual context polític mundial.

La jornada va ser inaugurada per Esther Niubó, directora de la Fundació Rafael Campalans, una jornada que va titllar d'"oportuna i prioritària per conèixer a través d'experts i protagonistes l'estat de les negociacions internacionals per la pau, el paper de la UE, dels Estats Units i d'altres potències en aquestes converses, i clarificar el mapa polític d'Israel i Palestina en aquests moment (el paper de l'ANP, la relació entre Hamàs i Al Fatah, les prioritats del govern Netanyahu), així com conèixer la situació socioeconòmica dels palestins". 

Michael Ehrke, delegat de la Friedrich-Ebert-Stiftung a Espanya, fent referència al títol de la jornada, va valorar molt positivament la iniciativa d'organitzar aquesta jornada, tot sentenciant que "en la qüestió Israel-Palestina, vulguem o no, estem condemnats a l'esperança".

Situació política i social a Palestina i estat de les negociacions internacionals entre Palestina i Israel. Pot ser el reconeixement una solució a un conflicte històric?

Jordi Pedret, exdiputat de la Comissió d'Afers Exteriors del Congrés dels Diputats i exmembre de l'Assemblea Parlamentària de l'Unió per a la Mediterrània, va ser l'encarregat de presentar, moderar i recollir les conclusions del debat. Pedret va alertar de "cert cansament de la ciutadania en un conflicte extremadament llarg, sense que hi hagi canvis en un sentit o altre", malgrat que "la composició de les dues parts ha anat canviat molt al llarg de totes aquestes dècades de guerra intermitent".

El primer en intervenir va ser Roby Nathanson, director del Macro Center for Political Economics, de Tel Aviv que va dibuixar el background del conflicte i els seus costos. (Trobareu adjunta la seva presentació en format power point).

Tot seguit va intervenir el coordinador de recerca del CIDOB, Eduard Soler i Lecha, que va oferir la perspectiva de la UE i regional més àmplia. Soler va evidenciar que "a finals de 2014 el debat europeu sobre Palestina va entrar en una nova fase: s'ha trencat el tabú de que el seu reconeixement com a Estat ha de ser fruit del consens entre els diferents estats membres de la UE". Així, per exemple, va recordar la postura de Suècia, que "va ser la primera en decidir procedir amb un reconeixement unilateral l'octubre de 2014". Per a Soler, "més enllà del valor simbòlic, les mocions de diferents parlaments europeus des de llavors fins ara evidencien un canvi d'actitud entre les forces polítiques de centre-esquerra i centre-dreta que anys enrere haurien tingut més mirament en votar aquest tipus de mocions i que ara exploren una via més enllà de la UE". 

Asad Ghanem, profesor de Ciència Política a la Universitat de Haifa, va assegurar que "Israel està avui molt lluny de la solució dels 2 estats", perquè "ha canviat la composició social dels israelians, i la seva postura davant les elits". Per a Ghanem, el reconeixement unilateral és l'alternativa a la solució dels dos estats, perquè obliga als Estats Units a moure's al Consell de Seguretat de Nacions Unides". Un conflicte que, per al professor de Ciència Política, "no és principalment econòmic, sinó de diferències entre els grups ètnics implicats".

El director de desenvolupament sòcioeconòmic de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Javier Albarracín, va fer una exhaustiva aproximació sòcioeconòmica al conflicte, tot alertant que "les possibilitats de desenvolupament de Palestina queden supeditades al control de les autoritats israelianes", i va dibuixar una Palestina amb una economia totalment captiva d'Israel, del clientelisme i de l'asimetria en l'accés als recursos.

José Montilla, president de la Fundació Rafael Campalans, va ser l'encarregat de cloure la jornada, tot agraïnt les aportacions dels diferents ponents al debat, i cocloent que, en aquesta qüestió, com en moltes d'altres a la vida política, "el pessimisme no ens ha de situar en la inacció".

 

PDF

Presentació de Roby Nathanson

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS