El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

29/11/2010

Unes eleccions de canvi

Les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades el diumenge 28 de novembre de 2010 han suposat un canvi de fons en el panorama polític català. Trenquen l'empat viscut a la política catalana en els darrers 10 anys (des de les eleccions que van enfrontar Jordi Pujol  i Pasqual Maragall l'any 1999) i obren una nova etapa. Són, en certa mesura, unes eleccions de caràcter fundacional.

CIU guanya clarament, però no aconsegueix arribar a la majoria absoluta ni al 40% del  vot. Amb aquests resultats torna a situar-se al centre de gravetat de la política catalana i, el més significatiu, ho fa gràcies al transvasament de vot d'ERC i el PSC, que perden el suport que els hi va permetre construir l'aliança de govern d'esquerres dels darrers 7 anys.

PSC i ERC han perdut les eleccions i no perquè el seu electorat s'hagi desmobilitzat, sinó perquè ha votat a d'altres opcions. S'ha produït una participació similar a la de 1999, però el PSC ha obtingut 600.000 vots menys que ens aquells comicis. Aquests resultats, els pitjors de la història del partit, obren un procés -encara incert- de reconstrucció de l'espai polític catalanista i de centre-esquerra. Un procés que tindrà per objectiu tornar a convertir el PSC en una alternativa de govern clara que aspiri a superar el milió de vots en unes eleccions al Parlament.

L'anàlisi de la pèrdua de vot socialista porta a diverses conclusions. És evident que s'ha sofert una pèrdua en els seus feus tradicionals en favor del Partit Popular i, fins i tot, de Plataforma per Catalunya. Però el més important és que el PSC ha perdut la centralitat en els seus territoris en favor de Convergència i Unió. El PSC ha deixat de ser el partit més votat al Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, en favor de CIU. Si el PSC vol tornar a ser alternativa de govern, haurà de recuperar aquest espai central que ha votat a Convergència i Unió.  Aquest és el repte per als propers 4 anys.

 

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS