El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

02/02/2009

Noves idees en temps de crisi

La Fundació Rafael Campalans va organitzar, el passat 30 de gener, una jornada amb l’objectiu de crear un espai de debat transversal per definir noves idees i propostes polítiques i econòmiques per afrontar l’any 2009. A la trobada, que es va celebrar a la Pedrera, van participar representants del món econòmic, sindical, social i universitari del nostre país.

El president de la Generalitat, José Montilla, va fer-ne la conferència inaugural, on va apostar per la “diligència perseverant, el realisme combatiu i la imaginació creativa contra desídia desmobilitzadora”. José Montilla ha apostat durant el seu discurs per un canvi de model de creixement per fer front a l’actual situació d’incertesa econòmica que, segons ell, ha de passar per “assolir un model productiu orientat a ser més competitius, incorporant més coneixement i tecnologies més avançades”. Montilla va recordar que, gràcies entre d´altres coses a l´Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l´ocupació i la competitivitat de l´economia catalana, “ Catalunya no parteix de zero i tenim força feina feta en la bona direcció”. El president Montilla va afirmar que “assegurar i garantir que Catalunya seguirà essent un sol poble constitueix, avui per avui, el nostre primer i gran objectiu col·lectiu”. Per assolir-lo, el primer secretari del PSC considera que “seria injust i imperdonable i seria un error creure que, per les dificultats del present, els centenars de milers de nouvinguts constitueixen una nosa”.

Taula I. Les bases per a un nou model de creixement

En aquesta primera taula, Montserrat Vendrell, directora general de la Bioregió de Catalunya, i Joaquim Boixareu, patró fundador de FemCat, van coincidir a assenyalar la necessitat de col·laboració entre el sector públic i el privat per fer front a l’actual conjuntura amb condicions, una col·laboració clau, segons Boixareu, “en països petits com el nostre”. En aquest sentit, Boixareu va afegir que ”cal fugir del debat malaltís Barcelona-Madrid/ Catalunya-Espanya” i centrar-se a treure profit de les fortaleses.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, considera que “s’ha de mirar enrere per poder veure en què hem fallat”, i tot i que es va mostrar convençut que “ens en sortirem d’aquesta crisi, perquè aquest és un país que es posa en marxa quan té problemes”, va lamentar-se de “no haver fet els deures a temps”. Segons Álvarez, les assignatures pendents d’aquest govern són les infrastructures (cal un gran pacte nacional d’infrastructures) i l’energia (s’està fent un treball important en energies renovables, però no suficient), i va mostrar-se convençut que “el futur d’aquest país passa per la tecnologia i la innovació.

Taula II. Elements per construir una nova cohesió social

Va obrir aquesta segona taula el professor de Ciències Socials d’ESADE Josep Maria Lozano, que va defensar que “en un moment de crisi ens hem de conjurar per donar bones notícies”. Durant la seva intervenció, Lozano va insistir en la necessitat de les bones pràctiques empresarials i de potenciar la responsabilitat social de les empreses per a poder tenir la cohesió social com a referent que mai no hem de perdre. “Just good business”, va concloure Lozano. Antón Costas, catedràtic d’Economia de la UB, va assegurar que “les crisis són excel·lents moments per a noves idees i noves polítiques públiques”. En aquesta línia, davant la pregunta de si cal substituir el capitalisme o salvar-lo, Costas va ser clar: “en qualsevol cas, s’ha de transformar”.

El secretari general de CC.OO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va definir cohesió social en base a tres concepcions: en termes de justícia social, en termes de ciutadania i com a palanca per al desenvolupament i creixement econòmic. Per combatre la crisi, que segons Gallego és purament cíclica, tot i que més accentuada que en anteriors ocasions, calen sobretot actuacions decidides dels governs en l’economia. Va tancar aquesta segona taula Jordi Sánchez, director de la Fundació Jaume Bofill, que es va lamentar que durant els anys de bonança no haguem sabut aprofitar els bons moments per disminuir la desigualtat. En aquesta línia, Sánchez va defensar el treball com a factor clau per a poder sortir del llindar de pobresa, recordant, però, que el concepte de cohesió social va més enllà de les desigualtats econòmiques.

Taula III. Repensar Catalunya com a porjecte des del catalanisme

Miquel Caminal, catedràtic de Ciència Política de la UB, primer en intervenir en aquesta taula, va alertar que “en els propers mesos serà difícil que la reacció a la catalanofòbia creixent no sigui el nacionalisme”, tot i que ell va insistir que “la millor alternativa serà sempre el federalisme”. Montserrat Guibernau, catedràtica de Ciència Política al Queen Mary College de la Universitat de Londres, va remarcar que “la manca d’unitat del catalanisme és una tragèdia per a Catalunya” i va defensar que “l’anclatge amb el passat, amb les arrels del catalanisme, és necessari per pensar en un catalanisme radical, progressista i innovador per al futur. Per això, cal que sigui “un catalanisme que no funcioni a base de retrets, i que actui no només en l’àmbit polític, sinó també en l’econòmic i social”.

L’advocat Joaquim Triadú i el vicepresident de l’Ateneu Barcelonès, Ferran Mascarell, van coincidir a assenyalar la necessitat d’una refundació del catalanisme. Mascarell va defensar que cal una revolució cultural, un debat profund de valors, una construcció sòlida de la identitat, una renovació de la cultura democràtica i, sobretot, un pensar en sí mateix perquè, considera, “aquest país va deixar de pensar-se”.

El president de la Fundació Rafael Campalans i del PSC, Isidre Molas, va tancar la Jornada, felicitant-se de la riquesa de les intervencions i de la diversitat d’opinions dels ponents, i va recordar que de manera periòdica la Fundació celebrarà aquest tipus de jornades per a que, des de molts diversos àmbits, es posin noves reflexions sobre la taula.

Recull d’imatges

PREMSA:
Avui, 23 de gener de 2009
Europa Press, 30 de gener de 2009
La Vanguardia, 31 de gener de 2009
El Periódico, 31 de gener de 2009
El Punt, 31 de gener de 2009
eldebat.cat, 31 de gener de 2009

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS