El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

13/01/2012

Vuit anys de la mort de Joan Reventós

El passat dia 13 de gener es van complir vuit anys de la mort de Joan Reventós, una de les figures més destacades del socialisme català. Durant aquests anys, la Fundació Rafael Campalans ha dedicat algunes de les seves publicacions i activitats a difondre l'obra i el pensament de Joan Reventós, fundador del PSC i de la nostra fundació, del patronat de la qual també en va ser membre.

El 2004, poc després de la seva mort, la Fundació va editar Honorable ciutadà. In Memoriam Joan Reventós, un llibre col·lectiu en homenatge a Joan Reventós. El llibre aplega una mostra de la reacció social davant la desaparició d'un dels líders indiscutibles del socialisme democràtic català. Personalitats del món de la política, del periodisme i de la cultura s'aplegaven en aquest llibre per donar de manera col·lectiva el seu adéu individiual.

Quan es complien dos anys de la seva mort, el gener de 2006, coincidint amb un homenatge públic que el PSC va fer-li a la sala d'actes de l'Aliança del Poblenou, la Fundació Rafael Campalans va editar Amics, companys i mestres, vuitanta-tres evocacions i semblances que Joan Reventós va escriure sobre un conjunt de persones significatives de la vida política i social. A través de la lectura d'aquestes semblances se'n deriva també una aproximació a la personalitat del mateix Joan Reventós, que ens arriba a través de la seva mirada sobre els altres, sobre uns altres que li van deixar empremta per la seva paraula i pels seus fets. La Fundació va considerar que la publicació d'aquest volum contribuïa al millor coneixement de l'obra i la personalitat de Joan Reventós.

El març de 2010, la Fundació va presentar Tal com ho vaig viure (1927-1958), un fragment de memòria personal de Reventós que, en termes cronològics, abasten el període que va del seu naixement a la Casa de les Punxes de Barcelona, fins a 1958, any marcat per la seva detenció per la policia franquista. El llibre inclou un estudi introductori de Raimon Obiols i Jordi Font sobre la personalitat humana i política de Joan Reventós, així com un conjunt de semblances de l'autor escrites per Josep M. Ainaud de Lasarte, Francesc Casares, Josep M. Castellet, José Antonio Linati, Alberto Oliart, Ramon Porqueras, Ernest (Hilari) Raguer i Leopoldo Rodés, amb una evocació final a càrrec de Josep M. Sòria.                              

D'altra banda, a la pàgina web de l'Arxiu Històric del Socialisme Català hi trobareu material de consulta obligada: en primer lloc, el vídeo Joan Reventós. Amic, company i mestre, editat el 2006 per la Fundació i en què hi van participar donant el seu testimoni la seva dona Pepa Rovira, la seva filla Laia, Raimon Obiols, Francesc Casares,  J M Ainaud de Lasarte, Martí Carnicer, Antoni Gutiérrez Díaz i els expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

Cliqueu aquí per accedir al vídeo.


En segon lloc, el seu manuscrit, en què es recull la seva idea de Socialisme, un document de gran valor, tant pel seu contingut polític com sentimentalment, publicat de manera pòstuma.

Cliqueu aquí per accedir al manuscrit de Joan Reventós.


A més, el fons fotògrafic i audiovisual del nostre Arxiu conté nombrosos documents que immortalitzen moments on Joan Reventós, d'una manera o altra, en va ser protagonista.

Accediu a www.fcampalans.cat/arxiu i consulteu tot el material disponible!

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS