El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

16/12/2011

12è Congrés del PSC

Els propers 16, 17 i 18 de desembre el PSC celebrarà el seu dotzè congrés, que ha d'elegir una nova direcció política encarregada de treure el partit de la pitjor situació en la que s'ha trobat en els seus 33 anys d'història. Fins ara, 3 destacats dirigents han afirmat la seva voluntat de competir per la primera secretaria del partit: Joan Ignasi Elena, Pere Navarro, i Àngel Ros. I un quart, Miquel Iceta, s'ha mostrat disposat a encapçalar una candidatura d'unitat.

Tot i ser l'últim en donar un pas al front, Miquel Iceta va ser el primer en presentar els que per a ell són els reptes del 12è Congrés. Durant la seva intervenció el passat 24 de novembre a la seu del PSC de l'Eixample, Iceta es va presentar per renovar el partit, per la "seva experiència política", per la seva "capacitat d'anàlisi, de treball en equip i de comunicació", pel seu "talant obert i integrador", perquè pot "oferir una dedicació exclusiva al partit" i perquè és diputat autonòmic, el que li permetria liderar l'oposició a CiU en el Parlament autonòmic.

Des de l'autocrítica, Iceta va reclamar canvis molt profunds que, segons ell "han d'iniciar-se el proper cap de setmana, però "no han d'acabar aquí". "Cal un PSC fort, i per aconseguir-ho cal canviar l'organització  i la forma de fer política", va apuntar Iceta. "Es tracta de recuperar l'orgull de ser socialistes". A més, va reivindicar l'esperit fundacional del partit que tenia com a objectiu principal construir el gran partit de l'esquerra catalana". Un projecte més vigent que mai.

Conferència i informació de la candidatura de Miquel Iceta a http://www.juntspodem.cat/

El 29 de novembre va ser el torn d'Àngel Ros, que va presentar a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona els 10 eixos bàsics del que per a ell ha de ser aquest "De nou PSC". Un de les qüestions destacades en el seu programa és la recuperació del grup propi dels socialistes catalans al Congrés dels Diputats, tot i defensar el "diàleg fraternal amb el PSOE com a via per aconseguir aquest objectiu", i la utilització transitòria de la fórmula que va pactar amb l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, per a que els diputats del PSC tinguin llibertat de vot en els temes catalans.

Durant la conferència, Ros va anunciar el que era el seu decàleg de propostes, entre les quals destaquen la celebració de primàries universals per elegir tots els candidats, ja sigui a la Generalitat o a les "ciutats grans i mitjanes". També va defensar les llistes electorals obertes i que els càrrecs interns del partit siguin escollits "per tots els militants" i no només pels delegats que participen en els congressos.

Conferència i informació de la candidatura d'Àngel Ros a http://www.denoupsc.cat/

El 30 de novembre va ser el torn de Joan Ignasi Elena, el candidat de "Nou Cicle", diuen, però no només. Elena va omplir la platea i l'escenari del Teatre del Raval, amb propostes per a una "urgentíssima i creïble renovació del PSC per tornar a connectar amb la societat", tot reivindicant un Congrés en què s'excloguin "els pactes personals precuinats".

Tornar a connectar, títol de la conferència d'Elena, és l'objectiu del nou procés que, segons ell, ha d'assolir el PSC i que s'ha de construir basant-se en una aliança catalana de progrés fonamentada en tres eixos bàsics: el socialisme democràtic, l'ecosocialisme i el món catalanista de progrés. Elena es va fer acompanyar de militants joves i molt crítics amb el partit, com ara Martí Miralles, de la plataforma de base Més PSC. "El nostre partit, en aquests anys, ha estat fet a mida de gent petita que l'ha centrifugat. Ha d'acabar-se el poder arrogant i autoritari", va exclamar.

Conferència i informació de la candidatura de Joan Ignasi Elena a http://joanignasielena.cat/

 D'altra banda, en una carta oberta als altres candidats, el passat 10 de desembre Joan Ignasi Elena proposava concretar els canvis que han de fer del congrés "una victòria col·lectiva, que ens facin més forts i generosos, portes endins i portes enfora". Elena proposa en aquesta carta oberta acordar objectius i compromisos comuns pel PSC del futur.

http://www.noucicle.org/lhora/?p=5016

Hores d'ara, Miquel Iceta és l'únic candidat que ha donat una resposta pública als cinc punts que planteja Elena, i ho va fer ahir en l'apunt dels diumenges al seu bloc

http://diaridemiqueliceta.wordpress.com/2011/12/11/a-cinc-dies-del-congres-del-psc/

Per últim, Pere Navarro, qui sembla tenir més suports per esdevenir primer secretari Congrés, presentarà avui 12 de desembre, a les 19h al Teatre Principal de Terrassa el seu programa. Navarro ha rebut el suport de diferents àmbits i des de divendres d'un grup de joves alcaldes, diputats i dirigents territorials que demanen un compromís pel canvi.

En els darrers dies, Navarro ha anat publicant notes sobre el seu projecte. Informació de la candidatura de Pere Navarro a http://www.perenavarro.cat/

En tot cas, res no s'ha decidit. El Congrés encara no s'ha celebrat i, per tant, encara han de passar moltes coses com, per exemple, un possible canvi de sistema d'elecció, amb una primera fase en què s'escolliria el primer secretari, sabent amb quins suports compta, però també els suports dels altres candidats. I una segona fase, amb l'elecció de la nova executiva, cadascú amb el pes proporcional que els 830 delegats haguessin decidit.

Tota la informació del Congrés a http://12congres.socialistes.cat/

 


 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS