El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

06/11/2020

La política en temps convulsos

Avui, dia 6 de novembre, la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya ha retransmès per streaming online la jornada "Política en temps convulsos".  

Podeu veure la jornada completa fent click aquí.

En aquesta taula rodona hi han participat representants de les diverses forces d'esquerres de Catalunya. Més concretament, Ferran Pedret, portaveu adjunt del grup parlamentari del PSC; Ester Capella, Consellera de Justícia i exdiputada al Congrés per ERC; Jéssica Albiach, Diputada al Parlament per Catalunya en Comú Podem i Maria Sirvent, Diputada al Parlament per la CUP. L'acte l'ha moderat Jordi Molet, del Diari de Girona, Regió7 i Empordà.

Molet ha començat dient que "en uns moments de confusió com els que vivim, tenim més preguntes que no pas respostes. Més incerteses que seguretats, i en moments així és fàcil mirar la política per a demanar solucions que resolguin els problemes que tenallen la nostra societat". Si més no, aclarí que "la política ho té més difícil que en altres moments", ja que "la crisi sanitària ha fet saltar les costures de la nostra societat i hem vist com un dels pilars del nostre estat de benestar, la sanitat, té dificultats per mantenir el tipus". Molet també ha citat la globalització, la radicalització política i la crisi financera com a reptes presents, i futurs.

Esther Capella ha dit que "amb la pandèmia s'ha posat de manifest que no tenim certeses per moltes de les coses que pensàvem que teníem la capacitat de controlar". Davant aquests moments d'incertesa, segons Capella la certesa és "transparència, honestedat i responsabilitat". Davant d'aquesta pandèmia, segons la Consellera de Justícia, "hem après que podem sortir endavant si la solidaritat impregna l'exercici diari de la nostra vida".

Ferran Pedret, ha començat matisant com, "a diferència del que va passar durant l'anterior crisi financera global, en aquesta pandèmia no s'ha pogut obrir un espai pel dogmatisme neoliberal de l'austeritat, de l'austeritat com a manera d'afrontar o combatre una crisi". A més, ha apuntat que "cada vegada que ve una crisi diem les mateixes coses respecte la necessitat de canviar el model econòmic, d'aprofitar allò que estem veient que passa per fer n replantejament". Si més no, "això no acaba d'arribar mai. Una de les tasques més urgents de les esquerres és fer que això passi del marc teòric a una pràctica política". Amb tot, Pedret ha dit que "amb aquesta crisi estem veient que les desigualtats importen. No només creixen sinó que importen a l'hora d'explicar una major o menor incidència de la letalitat del virus en uns codis postals, o en uns altres.", ja que "un té 4 vegades menys possibilitats d'infectar-se en determinats barris de Sant Cugat que al Barri del Fondo, a Santa Coloma de Gramenet". Així doncs, segons Pedret "l'esquerra té, davant de la temptació populista d'aprofitar les debilitats de la societat que l'extrema dreta explota, l'obligació de mostrar a la societat una confiança en el futur i de mostrar alguns camins que siguin possibles de transitar". No obstant, i per acabar, matisa que per fer això, "quan l'esquerra diu que s'han de fer determinades transicions, de model productiu, ecològiques, etc, ha de tenir molt present que aquesta transició ha de ser socialment justa i que no poden recaure els costos sobre les esquenes als que els hi cauen normalment els costos de tota crisi".

Jessica Albiach comença defensant que "el primer que hem de fer és reconèixer que aquesta situació no és una casualitat, és el resultat d'unes determinades polítiques publiques que s'han fet". A més, diu que "tampoc és una casualitat que estiguem veient com l'extrema dreta ens està trepitjant els talons de més a prop". Segons Albiach, "cauríem en un error si senzillament ens dediquéssim a fer una diagnosi, i no a que entre totes fóssim capaces de pensar quina part de responsabilitat tenim des de les esquerres per haver arribat a aquesta situació". Arran d'això, Albiach planteja la pregunta de "què estem fent malament perquè gent que està en una situació precària estigui votant al seu explotador, a l'extrema dreta". Per acabar la seva intervenció, planteja que "això no va només de tenir raó. També és important saber comunicar la raó. Hem d'apel·lar a una utopia il·lusionant, i anar amb compte amb la superioritat que de vegades ha tingut l'esquerra i que no ens deixa arribar a la gent que voldríem arribar, i sobretot veure com està treballant l'extrema dreta i pensem en com podem treballar nosaltres".

Maria Sirvent ha començat dient que arran d'aquesta pandèmia "hem vist clarament com els treballs més importants per sostenir la vida son els més menystinguts". Sirvent també ha fet una crítica a la privatització i a les grans empreses que "treuen benefici amb drets bàsics de la gent." en una situació tant difícil com aquesta, com ara amb l'aigua, la llum, el gas o els desnonaments. A més, davant la crisi que depara el futur, ha dit que "ha arribat el moment de fer un gran fòrum, de parlar, d'establir quins son els següents passos i fer-ho col·lectivament, intentant plantar cara a les elits que segueixen enriquint-se a costa de les nostres vides". Segons Sirvent, estem en un punt d'inflexió. Hem de triar entre dos camins: posar-nos al costat de la gent, generar horitzons de present i de futur i donar a la gent de condicions materials de  vida o seguir analitzant i no actuant". La segona part de la sessió ha sigut un debat amb rèpliques entre els representants polítics.

Podeu veure-ho al link següent: https://www.youtube.com/watch?v=QTY7gE6deoc&feature=emb_title&ab_channel=upectv   

 

PDF

Programa UPEC

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS