El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

23/02/2015

Presentació del llibre "Cataluña, federación o independencia", de J.A.González Casanova

La Fundació Rafael Campalans ha organitzat la presentació del llibre Cataluña, federación o independencia. Cuarenta años de federalismo socialista catalán, de José Antonio González Casanova.

Isidre Molas, expresident del PSC i de la Fundació Rafael Campalans, va repassar la trajectòria vital i política de José Antonio González Casanova, "un socialista indignat, que ve del FOC (Front Obrer de Catalunya) i que, de fet, crec que encara ho és", va destacar. Molas va subratllar que "aquest és un llibre lúcid, atrevit, suggestiu i suggerent, que evidencia la necessitat que el federalisme es construeixi des de la necessitat i des del cor, des de la concepció més racional però també des de la sentimental".

Per la seva banda Laia Bonet, jurista, va elogiar el "servei de González Casanova a un país que havia de recuperar la memòria de la seva tradició político-constitucional", i va ressaltar "l'impuls que va fer a la reflexió teòrica sobre catalanisme i federalisme". Per a Bonet, "és indispensable tenir present els serveis inestimables de González Casanova al socialisme català, des de la passió del seu cor socialista i el rigor i la solvència del seu coneixement del dret polític i constitucional".

De fet, va concloure Laia Bonet, "podríem dir que ha estat el cervell jurídic dels socialistes catalans en moments decisius: el restabliment de la Generalitat, el retorn del president Tarradellas, el pacte d'abril de 1977, la Constitució de 1978, l'Estatut de 1979, les esmenes del PSC a la LOPA.." Per acabar, Bonet va reivindicar la importància de l'existència de treballs com el de González Casanova perquè "quan el socialisme deixa d'escriure, deixa de governar, i
recuperar el lideratge polític en la nostra societat passa per recuperar el lideratge intel·lectual".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va agrair l'escriptura d'aquest llibre "valent, perquè va clarament contracorrent", i va fer seva una frase del llibre: "la cultura política catalana és federant". Per a Iceta, "el que necessitem els catalans és un estat apropiat, fer-nos-el nostre també". En definitiva, com reinvindica l'autor del llibre, "un Estat català federat a una Espanya plurinacional".

Va tancar l'acte de presentació del llibre el seu autor, José Antonio González Casanova, agraït i emocionat per les paraules dels seus companys de taula i reivindicant la necessitat que les esquerres treballin plegades per aconseguir en un futur proper, tornar a governar a Catalunya. 


Cliqueu aquí per accedir a la fitxa del llibre.

Intervenció íntegra de Laia Bonet. 

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS