El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

19/10/2006

Ferran Mascarell: ’Catalunya ha gestionat molt bé la seva riquesa lingüística’

A Catalunya no hi ha conflicte lingüístic. Aquesta és una de les idees que els convidats a presentar el programa de política lingüística del PSC més van repetir a l’acte que es va fer dimecres a la Casa Golferichs. A la trobada hi van intervenir Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Carles Martí, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i secretari de Cultura del PSC, Sixte Moral, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Francesc Boya, diputat socialista al Parlament de Catalunya.

El programa de política lingüística del PSC és en gran part resultat del número 7 de la col·lecció Debats de la nostra Fundació, que duu per títol “La situació lingüística a Catalunya i la seva projecció a Espanya”. Aquesta publicació és fruit de la participació activa de tots els membres del grup de treball sobre política lingüística que es reunien periòdicament a la seu de la fundació sota la direcció de Carles Martí i la coordinació d’Àngel Aragüés.

Així ho va recordar ahir el mateix Martí i també Sixte Moral, que va fer un diagnòstic de la situació actual de la llengua catalana. Per a Moral, “la llengua ha de ser entesa com un element de comunicació, com una eina d’utilitat”. A partir d’aquesta idea central, es desgranen “altres elements als quals el català no ha de renunciar, tals com la difusió, el respecte i el prestigi del català”. El secretari de Política Lingüística, a més, va recordar que “la concepció de Catalunya com a país plurilingüe l’ha de tenir Catalunya, però també l’Estat espanyol”.

Ferran Mascarell va coincidir a assenyalar que ”cal potenciar el prestigi del català, entenent-lo com una eina de construcció de la realitat social i plantejant el futur sense complexes”. El conseller va recordar que ”el nou Estatut d’Autonomia representa la culminació de la feina feta per gestionar la riquesa lingüística de Catalunya”, ja que n’equipara les dues llengües oficials i millora l’estatus que l’Estatut anterior donava al català. En relació a l’Estatut també va parlar el diputat Francesc Boya, que va recordar que “el PSC ha estat el principal impulsor per a que l’aranès sigui reconeguda com a llengua pròpia de la Val d’Aran i oficial a Catalunya”

Durant el debat posterior a les intervencions, es va evidenciar que encara hi ha feina a fer, com en el cas de l’Administració de Justícia on, tot i haver avançat en els darrers anys, el català encara està en clara situació d’inferioritat respecte de l’ús del castellà.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS