El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

05/06/2014

Presentació del document “Por una reforma federal del Estado autonómico”

La Fundació Rafael Campalans va organitzar ahir la presentació del document "Por una reforma federal del Estado autonómico", editat per la Fundación Alfonso Perales, i que recull la proposta d'un grup de reflexió creat pel PSOE d'Andalusia per a l'establiment d'un model federal per a Espanya.

L'acte, introduït per Miquel Iceta, president de la Fundació Rafael Campalans, va comptar amb una breu intervenció d'Amparo Rubiales, vicepresidenta executiva de la Fundación Alfonso Perales, que va subratllar que "l'Estat actual és gairebé federal; ens falta superar aquest ‘gairebé'".

El primer en intervenir va ser Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i un dels responsables del document, que va alertar de la "necessitat d'abordar el tema territorial urgentment" perquè, va insistir, "ara mateix la Constitució espanyola està en una situació d'emergència: tenim les normes, però ens hem quedat sense el pacte polític necessari". Per a Pérez Royo, "els errors multiorgànics del dia a dia (començant per la Sentència del Tribunal Constitucional de 2010 sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya) evidencien aquesta situació d'emergència".

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Granada i també responsable del document, Gregorio Cámara, va desgranar els apartats del document, que "no fan més que posar de manifest que la millor manera d'acabar el que es va començar el 1978 és l'Estat federal, desembocadura natural de l'Estat autonòmic". Segons Cámara, "s'ha produït un gran desgast del model autonòmic, una fatiga creixent i, en conseqüència, una pèrdua de legitimitat de la que la Constitució no se n'ha preocupat".

Els principals punts del document, explicats breument per Cámara són: anàlisi de la trajectòria que ha seguit l'Estat de les autonomies; reivindicació del Senat com a veritable cambra de representació territorial; la necessària federalització del poder judicial; determinació de les unitats territorials federades, distribució de competències entre federació i unitats federades i, sobretot, defensa del reconeixement de les singularitats; disseny de les relacions intergovernamentals; i els elements fonamentals del sistema de finançament federal plantejat.

Meritxell Batet, diputada del PSC al Congrés i Joaquín Tornos, catedràtics de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona (autors tots dos del document de la Fundació Rafael Campalans "Per una reforma constitucional federal"), van elogiar enèrgicament el text. Batet, d'una banda, va apuntar que "Espanya s'enfronta actualment a quatre grans reptes (estructural, conjuntural, intel·lectual i polític) als que el document intenta donar respostes: esforç substancial per aportar un projecte estratègic d'Estat; intent de superar les pulsions ja existents que la crisi econòmica dels darrers anys no ha fet més que accentuar; aportació de reflexions i solucions als dèficits de l'Estat de les Autonomies i disseny d'una solució federal; i cerca de solucions polítiques viables, seguint el principi de realitat, en un moment el què l'acord i el consens esdevenen vitals.

Joaquín Tornos, per la seva banda, va insistir en què "el document és una proposta excel·lent de model d'Estat federal", on "es reivindica la pluralitat nacional d'Espanya, una "Nació de nacions", malla sobre la qual s'ha de redissenyar l'entramat institucional". Un concepte, el de "Nació de nacions", d'Anselmo Carretero, va recordar Tornos, i que "el document andalús recupera com a distintiu de la riquesa cultural i democràtica d'un Estat amb identitats superposades, però no enfrontades".

 

 

PDF

Document

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS