El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

11/05/2013

Massimo D’Alema: “En només deu anys hem passat d’una UE solidària i social a una UE totalment immersa en el paradigma de l’austeritat que dicten els neoliberals”

La Fundació Rafael Campalans ha acollit divendres i dissabte un seguit de debats acadèmics transatlàntics d'alt nivell, organitzats conjuntament amb la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS) -de la qual la FRC és membre-, l'Institute for Global Law and Policy de Harvard School, i la fundació socialdemòcrata austríaca, Renner Institut. Aquests debats, que porten per títol "Next Left: Framing a new narrative", han tractat qüestions de màxim interès, des d'una òptica progressista transatlàntica: el restabliment del sentit de la política, el replantejament de l'agenda global, la politització de l'arena europea, l'articulació d'un model de benestar i la creació d'un nou paradigma socioeconòmic.

A més de les diverses sessions tancades, en què hi ha participat experts provinents de fundacions i universitats europees i nord-americanes, durant la tarda de divendres es va celebrar un acte públic per poder obrir el debat als assistents, que van rebre la benvinguda de la directora de la Fundació Rafael Campalans, Esther Niubó. La també secretària de Política Europea del PSC va reivindicar "el paper dels think tanks com a generadors d'alternatives reals a la situació crítica que travessa Europa, econòmicament, social i política".

En aquesta línia, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va lamentar que la idea actual d'Europa, "basada en les retallades i l'austeritat", s'allunyi tant del que hauria de ser realment la Unió Europea, "una història d'èxit basada en la unió d'Estats en defensa de la solidaritat i les llibertats". Per a Navarro, l'esquerra ha de continuar reivindicant Europa" perquè, segons ell, "no està en crisi Europa, sinó aquesta Europa actual", i per això es va felicitar per la celebració d'unes jornades de reflexió com aquestes "que van més enllà dels titulars i les urgències del dia a dia".

Coincidint amb les reflexions de Navarro, Massimo D'Alema, president de la FEPS i exprimer ministre d'Itàlia, va lamentar la deriva neoliberal de l'Europa actual: "en només deu anys hem passat d'una UE solidària i social a una UE totalment immersa en el paradigma de l'austeritat que dicten els neoliberals". Per a D'Alema, "Europa necessita una Alemanya forta, però no una Europa alemanya", i va reclamar que la socialdemocràcia europea sigui capaç de passar a l'acció, a la recerca d'un nou pacte social capaç d'assegurar "més Europa, però una Europa totalment diferent a l'actual".

Per la seva banda, David Kennedy, professor de Dret a la Harvard Law School i director de l'Institute for Global Law and Policy, va constatar la incapacitat històrica d'Europa per esdevenir una unió política real, capaç de construir un model de comunitat amb uns ideals comuns.

Alfred Gusenbauer, excanceller austríac i president del programa "Next Left" de la FEPS, va ser l'encarregat de cloure l'acte, tot recordant que "no s'estan rescatant els Estats, sinó els bancs", i fent un paral·lelisme va assegurar que "Europa és com un mal metge: fa un diagnòstic als malalts i els recepta una medicina que, en prendre-la, els pacients acaben estant pitjor que abans del tractament".

En els butlletins electrònics de les properes setmanes, la Fundació farà difusió de les reflexions i els debats que es van dur a terme al llarg dels dos dies de sessions a porta tancada.


Fotos: Jordi Play

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS