El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

03/07/2006

Vicenç Navarro: “El govern tripartit ha estat realment un govern d’esquerres”

Vicenç Navarro, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, va assegurar en una conferència organitzada per la Fundació que les polítiques dutes a terme a partir del Pacte del Tinell “han estat realment d’esquerres” i va destacar que en l’acord s’hi reflectia un “veritable compromís per augmentar la despesa social”. L’acte, presentat pel viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la responsable del programa Estat del Benestar de la Fundació, Rocio Martínez-Sampere, va servir per presentar el darrer llibre de Navarro, “El subdesarrollo social de España. Causas y consecuencias”. Iceta va destacar l’esforç fet per Navarro per “fer de la justícia social un referent, partint de la realitat no només per interpretar-la, sinó per transformar-la”.

Tot i admetre que el pacte del Tinell ha estat “la millor eina que ha tingut Catalunya en els darrers 70 anys”, Navarro va posar de manifest les mancances de tipus social que té encara Catalunya. Així, el catedràtic de Ciències Polítiques i Socials va evidenciar les diferències entre Catalunya i la mitjana europea en matèria de sanitat, educació i ajudes socials.

A la base d’aquest Estat del Benestar encara dèbil hi ha, segons Navarro, un poder de classe, on és la classe benestant qui configura encara l’agenda política i mediàtica. El catedràtic considera a més que a aquest poder de classe s’hi ha d’afegir el poder de gènere, on la dona continua sent la figura encarregada de “cobrir les insuficiències del nostre Estat del Benestar”.

Totes aquestes reflexions s’expliquen al seu darrer llibre, on analitza com aquest poder de classe i de gènere ha existit al llarg de tota la història d’Espanya, assenyalant que la dictadura franquista va ser, en realitat, una dictadura amb un domini de classe que es va reproduir a les institucions de la democràcia, tals com la Monarquia, l’Església, el món empresarial, la banca o les caixes. Segons Navarro, totes aquestes institucions han coincidit en l’aplicació d’unes polítiques classistes i de domini de gènere. D’altra banda, el llibre analitza el neoliberalisme com la ideologia de les classes i grups dominants que actualment, segons l’autor, debiliten la situació social del món, de la Unió Europea, i d’Espanya.

Cliqueu aquí per accedir a la ressenya del llibre

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS