El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

31/03/2006

Rafael Campalans, al Congrés dels Diputats

Alfredo Pérez Rubalcaba, portaveu del PSOE al Congrés i figura decisiva en el procés d’aprovació del projecte de nou Estatut a Madrid, va fer una defensa del text en la seva intervenció al Ple del Congrés, tot citant unes paraules de Rafael Campalans. Així, Pérez Rubalcaba va apuntar:

<< El socialista y catalanista Rafael Campalans lo expresó con certeras y bellas palabras: “Catalunya no és la història que ens han contat, sinó la història que volem escriure. No és el culte als morts, sinó el culte als fills que encara han de venir”. Traduzco incluso para los catalanes: (Cataluña no es la historia que nos han contado, sino la historia que queremos escribir. No es el culto a los muertos, sino el culto a los hijos que todavía han de venir). No lo duden; este Estatuto tendrá un papel relevante en la historia más apasionante de Cataluña y España: aquella que queremos y vamos a escribir entre todos.>>

Aquestes paraules són extretes d’uns parlaments fets per Campalans al Teatre Nou i al Teatre del Bosc els dies 22 d’abril i 3 de maig de 1923, en els mítings del Comitè d’Actuació Civil, i posteriorment publicats a la revista “Justícia Social”, que aviat es convertiria en l’òrgan de premsa de la Unió Socialista de Catalunya, fundada el 8 de juliol de 1923. La cita completa a què va fer referència Alfredo Pérez Rubalcaba diu així:

“Catalunya no és solament –com voldrien alguns- la geografia i la història passada. És, sobretot, aquest deler regenerador que s’encomana a tots els homes que hi viuen, és a dir, aquesta voluntat d’història futura. No és la història que ens han contat, sinó la història que nosaltres volem escriure No és el culte als morts, sinó el culte als fills que encara han de venir”.

Aquest text va ser recollit pel propi Rafael Campalans al seu llibre "Política vol dir pedagogia", publicat l’any 1933 i reeditat per la Fundació Rafael Campalans l’any 1996. El podeu trobar a la segona part del llibre, al capítol "Per la defensa de la civilització", a la plana 79.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS