El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

19/09/2011

VII Trobada de la Murtra

La Fundació Rafael Campalans ha participat a la VII Trobada de la Murtra que enguany va portar per títol "Les transformacions polítiques i econòmiques al món àrab". Aquesta jornada, que com cada any es va celebrar el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, de Badalona, va ser inaugurada per la presidenta de la Fundació Olof palme, Anna Balletbò; el secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Senén Florensa; el regidor de Seguretat, Convivència i Participació de l'Ajuntament de Badalona, Miguel Jurado; i el secretari general de Política de Defensa del Ministeri de Defensa, Luís Manuel Cuesta.

Balletbò va fer un repàs al procés de transició espanyola i va posar de manifest que no hi ha garanties de canvi si no hi ha possibilitat d'alternança política. Va destacar que els canvis d'hegemonia política impliquen canvis d'hegemonia econòmica, i va fer una crida a la responsabilitat institucional i de la societat civil. Va dir que era necessari pactar una certa contenció i que els lideratges s'han de preparar, ja que no s'improvisen.

Florensa va destacar que Europa té una gran oportunitat envers els països de la regió perquè els ha volgut incorporar a la seva història, i que cal que faci una operació d'ajuda perquè siguin aquests països i els seus pobles els protagonistes de la seva història.

Cuesta va destacar que sense seguretat no hi ha desenvolupament -i a l'inrevés-, i va fer esment als esforços del Govern espanyol per formar exèrcits i policies locals a estats quasi fallits, com Afganistan o Somàlia.

La primera taula, dedicada als canvis polítics, seguretat i drets humans, es va centrar bàsicament en el cas de Líbia, i hi van intervenir el general d'Estat, Luís Alejandre Sintes; la subdirectora general de FRIDE, Cristina Manzano, que va desgranar els temes que s'han de tenir en compte en una transició; el professor d'Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d'Alacant, Ignacio Álvarez-Ossorio, que va explicar la competència entre Turquia i Aràbia Saudí com a països amb aspiració de potència regional, i la seva visió diferenciada de l'islam; i el cap de l'estat Major e l'Exèrcit, Fulgencio Coll; moderats per director adjunt de El Periódico, Albert Sáez.

Després del dinar, la segona taula va girar al voltant de la societat civil, i la sobirania econòmica i energètica, debat on van intervenir Aurèlia Mañé professora Departament de Política i Estructura Econòmica Mundial UB; Tica Font, directora de l'Institut Català Internacional per la Pau; Haizam Amirah Fernández, investigador del Real Instituto Elcano; Gema Martín Muñoz, directora de la Casa Árabe; i Mohamed Abdelkefi, periodista i escriptor de Tunísia, moderats per Ramon Miravitllas, periodista de Com Ràdio.

Finalment, la cloenda va anar a càrrec de Jaume Aymar, responsable del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra; Carlos Villagrasa, secretari general de la Fundació Internacional Olof Palme; i Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS