El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

04/04/2006

A propòsit del nou Estatut,
de Lídia Santos

En l’interval entre l’aprovació de la proposta d’Estatut per part del Parlament de Catalunya el 30 de setembre i la seva presa en consideració per part del Congrés de Diputats el 2 de novembre, Lídia Santos, diputada del PSC i membre de la ponència estatutària en representació del grup parlamentari PSC-CpC, fa en aquest article de la Revista FRC 11 una crònica personal, gairebé a peu d’obra, de les dificultats que han anat sorgint al llarg del trajecte i que ens permet entreveure com aquestes han anat variant en funció del moment i de l’àmbit –català o espanyol, a vegades també ambdós- en què s’han plantejat.

El resultat és un relat que aplega fets i reflexions d’un testimoni de primera mà d’un episodi especialment complex de la nostra història contemporània, escrit amb obligada discreció que reclama l’objectiu indefugible d’afavorir l’entesa i de que el nou Estatut s’aprovi definitivament.

Santos analitza la trajectòria del procés de reforma, iniciant les seves reflexions en el perquè un nou Estatut ara. Tot i que el compromís dels socialistes de reformar l’Estatut ve de lluny (en el programa electoral de les autonòmiques de 1995 ja hi apareixia), “la cojuntura actual és propícia des de molts punts de vista, sigui per la correlació de forces al Congrés de Diputats, sigui pel compromís reiterat del president del Govern espanyol Rodríguez Zapatero d’aprovar l’Estatut que rebi un ampli consens i sigui constitucional”.

A partir d’aquesta introducció, Santos profunditza en dos punts claus del contingut del nou Estatut. El primer, el de les competències, en què assegura que “la proposta d’Estatut proporciona enormes capacitats, un arsenal competencial per fer polítiques que, des de la proximitat, donin resposta a les preocupacions quotidianes de la gent: l’habitatge, la sanitat, l’educació, l’ocupació, el medi ambient, etc”. El segon, el del finançament, que és, segons Santos, “sistema estable i transparent que ens hauria de reportar més recursos d’acord amb el major esforç fiscal de Catalunya sense minva de la solidaritat”.

Cliqueu aquí per accedir a l’article

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS