El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

03/04/2019

Presentació del llibre "Perseguint la Llibertat", de Jaume Muñoz

La Fundació Rafael Campalans, va organitzar ahir, dimecres 3 d'abril, l'acte de presentació del llibre "Perseguint la llibertat. La construcció de l'espai socialista a Catalunya (1945-1982)" de Jaume Muñoz. Aquest llibre és un assaig fruit d'una extensa recerca on es ressegueix la història de la construcció de l'espai socialista a Catalunya, des de la post-guerra, fins a l'arribada del PSOE a la presidència del govern espanyol el 1982; passant per una primera part on es tracta l'època de resistència antifranquista, a una segona part sobre la unificació del socialisme català i el PSC.

La directora de la fundació, Esther Niubó, donà inici a l'acte presentant als ponents i fent un breu resum del llibre, tot remarcant la importància de plasmar aquesta història i impulsar-ne el seu coneixement. 

Per la seva banda, el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta, començà la seva intervenció citant a Raimon Obiols, el qual deia que "el PSC no ha de tenir una història oficial", però valorà positivament el fet que "s'estudiï la història del socialisme català", ja que "sempre hi ha una part de la història que corre el risc de perdre's". El primer secretari, a més, digué que "podem contemplar la nostra història, i la nostra trajectòria amb molt orgull. Per la tenacitat d'unes idees i uns valors, i la capacitat de supervivència de resiliència en temps difícils com la dictadura".

El catedràtic en Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, José Luís Martín Ramos, va remarcar durant tota la seva intervenció la importància que té en aquest llibre "un concepte principal: la unitat. La unitat del socialisme". A més, recalcà el paper que ha tingut el PSC respecte a aquesta unitat, doncs "la unitat civil de la societat catalana va ser la gran aportació del PSC al país". Segons Martín, "el concepte fonamental del moviment obrer és la unió. No és la força ni el moviment, és la unió. Sense unió no hi ha força.", i que "si el socialisme està dividit, tornarà a diluir-se".

El següent ponent, l'historiador i membre del patronat de la Fundació Ernest LluchJoan Fuster, reflexionà sobre la necessitat d'aquest tipus d'estudis avui en dia, de la poca investigació que hi ha respecte la història del socialisme català, i lo valuós que és, ja que "aporta molta llum sobre aquest procés que va permetre constituir la primera força unitària i socialista catalana".

Per tancar l'acte, intervingué l'autor del llibre, Jaume Muñoz, que explicà el procés d'investigació en diversos arxius històrics, com ara el de la Fundació Rafael Campalans, o el de la Ernest Lluch. Posteriorment, la seva intervenció va consistir en un resum breu d'allò més rellevant sobre el llibre, moments històrics concrets, i què suposaren per l'evolució i constitució del PSC amb el posterior èxit electoral l'any 1982, data que posa fi al llibre. Amb tot, amb aquesta investigació el que l'autor pretenia era "oferir una mirada diferent del franquisme i la transició, i com el PSC es constituïa com a força unitària del socialisme català".

 

PDF

Targetó de l'acte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS